Esimerkillistä toimintaa: Ecosir Group jalkautui Trumpin ravistelemaan Kiinaan
Ecosir Groupin toimitusjohtaja Mauri Leponen ei epäroi hetkeäkään sanoessaan, että ilman Panostajaa yhtiön toteutunut kasvutarina ei olisi ollut mahdollista. Panostajan omistajuus ei ole omistajuutta perinteisessä mielessä vaan se on kehittämistä, joka huomioi kokonaisuuden. Onnistunut lopputulos on aina tiimityötä.
Marraskuussa Panostaja-omistuksessa vuodesta 2008 ollut Ecosir Group siirtyi uuden, kansainvälisen sijoittajaryhmän omistukseen. Kymmenen vuotta sitten Panostajassa luotu kansainvälistymisen strategia toteutuu nyt vahvana.
Terveydenhuollon ja kaupunkiympäristöjen hygienia- ja puhtaanapitoteknologioiden kehittäjä Ecosir Groupin liiketoiminnan painottuminen Aasiaan ja erityisesti Kiinaan ajoittui mielenkiintoiseen maailmanpoliittiseen saumaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kovistellut Kiinaa kovin sanoin ja ottein alkuvuoden.
Mauri Leponen on kuitenkin hyvin levollisin mielin. Suurvallan uhittelu ei heijastu markkinoihin, ainakaan vielä.
– Kiinan markkina on niin iso, että tämmöinen hetkittäinen kuohunta oikenee kyllä. Se ei näy millään tavalla Kiinassa päivittäin. Täytyy kuitenkin muistaa, että alueen talouskasvu on 6-7 prosenttia vuodessa. Jos kasvu hetkellisesti laskisi prosentin tai kaksi, se olisi silti valtavaa. Kiinan markkinoiden volyymi ja ihmismäärä on suuri. Eikä missään muualla maailmassa ole samanlaista kasvupotentiaalia ja kasvuvoimaa ylläpitävää struktuuria kuin Kiinassa. Se on valtava keittämö, Leponen muistuttaa.
– Meille kuuluu nyt oikein hyvää. Aasian markkinoille on tullut lisää kaupallisia aktioita omistajavaihdoksen myötä. Tulevaisuus näyttää lupaavalta. Meillä on todella vahva ambitio olla kasvupuolella. Meillä on polku ja sillä pysytään. Lisäksi Ecosir Group pysyy suomalaisena, se on yksi osa meidän brändi-imagoa. Luomme suomalaista teknologiaa, joka on haluttua ja arvostettua maailmalla.
Leponen on itse käynyt Kiinassa ensimmäisen kerran vuonna 1990. Samaan aikaan alkoi Kiinan avautuminen länteen. Leponen on siis nähnyt maan muutoksen.
– Ero on kuin yön ja päivän. Maa oli ihan toisenlainen kuin nyt. Autot olivat katukuvassa harvinaisia, ihmiset liikkuivat kolmipyöräisillä autoriksoilla eli tuk-tukeilla tai polkupyörillä. Nyt esimerkiksi pyörät ovat kadonneet katukuvasta täysin.
Ja edelleen hän huomauttaa suurvaltajohtajien edesottamusten olevan politiikkapeliä.
– Täytyy nähdä kansakunta kansakuntana ja markkina markkinana ja muistaa, että siellä on tietyt viisivuotistavoitteet, jotka Kiinassa on totuttu aina toteuttamaan. Kyseessä on todella yritteliäs kansa. Heitä täytyy ihan ihailla. Aikaa, kelloa tai tapaa katsomatta kukaan ei sano, ettei jaksa tai ehdi tai pitäisi lähteä mökille. Milloin tahansa ollaan käytettävissä. Kaikki ovat eräällä tavalla periaatteessa yrittäjiä. Se on kiinalainen mentaliteetti. Yhteiskunnan pitää kehittyä ja se kehittyy vain yrittämällä aktiivisesti.
– Meidän näkökulmastamme Kiina on maailman voimakkaimmin kasvava ja taloudessa maailman johtava valtio. Me huolehdimme puolestamme siitä, että ympäristönäkökulmat tulevat kuntoon. Siinä riittää työtä muuallakin kuin Aasiassa, myös Keski-Euroopassa, Mauri Leponen sanoo.
Leposen mielestä Panostajan antamat eväät yhtiön uudelle vaiheelle ovat kirjaimellisesti vertaansa vailla.
– Näin ammattitaitoista jengiä kuin Panostajassa on, en ole vielä missään muualla nähnyt.
Lue Ecosir Groupin vaiheista syvemmin blogista.