Kehitysjohtaja Heikki Tukiaisen elämäntapana on jatkuva oppiminen – Panostajalle hän tuo vahvaa SaaS-osaamista

Panostajan tiimi täydentyi jälleen toukokuussa, kun kehitysjohtaja Heikki Tukiainen aloitti tehtävässään. Itä-Suomessa kasvanut, mutta Tampereella vuosia asunut Tukiainen on pitkän linjan ohjelmistoalan ammattilainen.

Panostajalle hän siirtyi IT-palveluja tarjoavan DevePro Oy:n yrittäjän ja toimitusjohtajan roolista. Aiemmin hänet on nähty esimerkiksi tuotekehitys- ja teknologiajohtajana Accountorilla, liiketoiminnan kehitystehtävissä Nokiassa sekä liikkeenjohdon konsulttina McKinsey & Companyssa. Panostajassa Tukiaista houkutteli uusi rooli, jossa voi hyödyntää aiempaa osaamistaan.

– Olen kehityshakuinen ihminen, joka on aina menossa eteenpäin. Aiemmin johdin operatiivista työtä, nyt toimin omistaja- ja hallitusroolin kautta, mutta mukana on edelleen vahvasti konkreettinen yhdessä tekeminen. Näen tämän yhdistelmän tärkeänä paitsi itselleni, myös Panostajalle ja sen kohdeyrityksille, Tukiainen pohtii.


15 vuoden oppeja Panostajan yhtiöille

Tukiainen toimii jatkossa Oscar Softwaren ja Hyggan hallituksissa. Tukiaisen pitkä kokemus lisää Panostajan ja sen portfolioyritysten osaamista esimerkiksi teknologian kehityksen ja SaaS-kokonaisuuksien saralla.

– Koen, että minulla on selkeä rooli, jota myös Panostajassa on vahvasti kaivattu sijoittajanäkökulman rinnalle. Minulla on ohjelmistoalan 15 vuoden kokemus, joten tuon portfolioyrityksille myös sellaisen keskustelu- ja sparrailukumppanin, joka ymmärtää esimerkiksi tuotekehityksen ongelmia. Uudessa työssä motivoi myös uusien ihmisten, yrittäjien, tapaaminen ja heiltä oppiminen – ja olen ilolla ottanut myös luottamustehtävät hallituksissa vastaan, hän lisää.

Kehitysjohtajan työnkuva muodostuu monipuolisista tehtävistä; yhteen viikkoon voi mahtua esimerkiksi hallitustyötä, sijoituskohteiden kanssa keskustelua, tuotekehitykseen syventymistä ja koulutuksia. Tukiaisen mukaan hyvän kehitysjohtajan ominaisuuksiin kuuluu ennen kaikkea halu kehittää asioita ja kehittyä itse.

– ­Asioiden kehittäminen ja opiskelu on minulle elämäntyyli. Se, että näkee maailmassa vajavuutta ja haluaa muuttaa asioita paremmaksi, sekä liiketoiminnassa että elämässä, motivoi. Ajattelen, että osaaminen kehittyy parhaiten tekemällä muiden kanssa. Haastavinta uudessa tehtävässä on tietynlainen hitaus. Se on arvokasta, mutta tuotekehityksen nopeuteen verrattuna vaatii tilan ja ajan ottamista ja pitkäjänteisyyttä. Isot asiat vaativat aina aikaa.


Jatkuva kehittyminen näkyy myös vapaa-ajalla

Tukiainen asuu Tampereella vaimonsa ja kahden kissansa kanssa – 20-vuotiaat kaksospojat ovat muuttaneet jo omilleen. Kehitysjohtajan vapaa-aika täyttyy esimerkiksi vaeltamisesta, suunnistuksen valmentamisesta, mutta myös monenlaisen uuden oppimisesta.

– Opiskelen töiden lisäksi myös vapaa-ajalla ohjelmistokehitystä. Sen lisäksi olen harrastekoodari ja kiinnostunut esim. kotiautomaatiosta. Viime aikoina olen opetellut pelaamaan shakkia ja kasvattamaan tomaatteja ja paprikoita. Tomaattien kasvattaminen on rauhoittavaa tekemistä ja konkreettinen osoitus siitä, miten asiat kasvavat, kun niistä pitää huolta. Tomaattien kasvun voi nähdä joka päivä, hän hymyilee.

Panostajan rooli markkinassa ja sijoitusyhtiönä on Tukiaisen mukaan tällä hetkellä hyvässä vireessä. Vastaavia sijoitusyhtiöitä ei Tampereelta juurikaan löydy – mutta uusia ohjelmistoyrityksiä hän toivoisi lisää kaupunkiin.

– Yrittäjät luovat varallisuutta ja uutta Suomeen, ja tarvitsisimme lisää myös yrittäjyyden arvostamista. Tampere on hyvässä kehityksessä, mutta ohjelmistoliiketoimintaa voisi olla enemmänkin tulevaisuutta ajatellen.

 

Lue myös:

Panostajan uudet henkilövalinnat tukevat strategian painopisteitä: vahvaa osaamista ohjelmisto- ja palvelualoilta

Talous- ja rahoitusjohtaja Heikki Korelin innostuu monipuolisista työtehtävistä ja uskoo tiimityön voimaan