Spectra on tukitoimintojen ravistelija

Perheyritys Spectra ryhtyi uudistamaan kaupan alan tukitoimintoja niputtamalla aluksi pullonpalautuksen ja kärryjen siirtelyn. Suurimmissa kauppakeskuksissa palveleva kaupan alan pioneeri tuo kustannussäästöjä ja joustavuutta asiakkailleen.

Kaikki lähti liikkeelle Vantaalta vuonna 1999, kun lohjalainen Spectra pyöritti Jumbon kauppakeskuksessa autopesulaa. Toimitusjohtaja Olli Plaketti myöntää, että menestyksekäs palvelumalli syntyi silkasta tarpeesta.

Spectralla oli nimittäin käytössään puhtaiden autojen säilytykseen parkkipaikka, johon kuitenkin kasautui ostoskärryjä tielle. Paikallinen kauppias sysäsi Spectran lopulta toteuttamaan monipuolista palvelua.

”Kauppias tokaisi meille, että jos kerran osaatte paremmin, niin siirtäkää kärryt itse”, Plaketti nauraa.

Spectra teki työtä käskettyä ja päätyi tukitoimintojen uudistajaksi. Alkuperäistä autopesulatoimintaa Spectralla ei ole ollut enää pitkään aikaan, mutta nykyään yritys yhdistää esimerkiksi pullonpalautuksen ja kärryjen siirtelyn saumattomaksi toiminnoksi. Spectra työllistää kauppakeskuspalveluihin yhteensä 250 ihmistä.

Tukitoimintojen niputtamisen juju piilee siinä, että asiakas saa Spectralta yhden kokonaispalvelua hoitavan yhteyshenkilön ja koulutetun tiimin. Työntekijät voivat tehdä laajemman palvelutarjottimen myötä myös pidempiä vuoroja ja päästä näin paremmille ansioille.

Panostaja on Spectran vähemmistöomistaja ja tarjoaa yritykselle työkaluja, esimiesvalmennusta ja strategista sparrausta. Panostajan kehitysjohtajan ja Spectran hallituksen jäsenen Minna Telanteen mielestä aito ihmislähtöisyys on Spectran menestyksen takana.

”Spectralle ihmiset ovat kaikki kaikessa ja he ovat onnistuneet sitouttamaan työntekijöitä modernilla otteella”, Telanne kehuu.

Tarkasti määriteltyjen työroolien sijaan Spectran työntekijät ovat työvuoronsa aikana tosiaan vastuussa useammasta kauppakeskuksessa tapahtuvasta tukitoiminnosta. He huolehtivat siivouksesta, vartioinnista, ostoskärryjen siirtämisestä sekä pullonpalautuksesta.

”Käymme aktiivisesti myös siivous- ja vartija-alan oppilaitoksissa esittäytymässä ja innostamassa nuoria töihin”, kertoo Olli Plaketti ja paljastaa, että toimintamalli sopii erityisesti nuorille työntekijöille, jotka voivat helposti joustaa työajoissa ja työnkuvassa.

Haasteita pienellä perheyrityksellä syntyy työehtosopimusten poikkeavuuksista, työvoiman saatavuudesta ja vaihtelusta. Siitä huolimatta Spectra on kasvanut 60 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana. Joustavuus ja kasvava digitaalisuuden hyödyntäminen ovat auttaneet Spectraa kasvattamaan ainutlaatuista palveluaan rauhallisesti ja varmasti.

”Olemme uskoneet juuri oikeaan asiaan – siihen, mitä asiakas sanoo”, Olli Plaketti kiteyttää.