Panostajan värikäs historia on nyt yksissä kansissa – 40 vuoteen on mahtunut yrityskauppoja, raskaita lamavuosia ja paljon rohkeita päätöksiä

Panostajan lähes 40-vuotinen historia on koottu ensimmäistä kertaa yhteen. Historiikki avaa yrityksen värikästä ja monipuolista tarinaa siitä, miten Panostaja on tullut 1980-luvulta tähän päivään. Historiikki on samalla katsaus suomalaisen talouselämän kehittymiseen.

Panostajan perustivat vuonna 1984 Matti Koskenkorva, Kari Koiviola ja Pasi Asikainen sekä TSOP:n toimitusjohtaja Arto Lehto.

Panostaja teki ensimmäiset yritysostonsa heti vuonna 1985: ensimmäisen tilikautensa aikana se osti neljä yritystä, joista yksi oli ensimmäinen suurempi askel menestykseen. Panostaja sai silloin haltuunsa Aaltosen tehtaan konsernin jäänteet. Seuraavana vuonna, 1986, Panostajalla oli salkussaan jo 23 yhtiötä.

– Kun Panostaja perustettiin, liikeideana oli lähteä kehittämään pk-yrityksiä sillä tavalla, että ostetaan yrityksestä enemmistö ja avainhenkilöt otetaan vähemmistöosakkaaksi. Eli me kannoimme rahoitus- ja takausvastuun, muistelee Panostajan toimitusjohtajana vuosina 1992–2002 toiminut Matti Koskenkorva.

Katso historiikin video tästä – Matti kertoo siellä lisää

 

Media-alan nurkanvaltausta ja laman vaikutukset

Vuosina 1988–1989 Panostaja näkyi vahvasti julkisuudessa, kun sen tytäryhtiö Viestintäkehitys alkoi aktiiviseksi ”nurkanvaltaajaksi” ja pyrki muuttamaan suomalaista mediakenttää. Viestintäkehitys tavoitteli sisukkaasti etenkin maakuntalehtiä sijoituskohteekseen – tämä valtausyritys ja jopa taistelu jatkui useamman vuoden ajan jättäen kuitenkin Panostajan mediakentän ulkopuolelle. 1990-luvun taitteessa Panostaja teki kovaa tulosta, mutta lama iski myös tamperelaisyhtiöön, ja vuonna 1993 yritys joutui jättämään ensimmäisen velkasaneeraushakemuksensa.

– Ensin mentiin kuin raketti ylös, mutta sitten kun riskit lähtivät toteutumaan, tultiin kuin kivi alas. Silloin päätin, että teen kaikkeni sen eteen, että Panostaja säilyy hengissä, Koskenkorva kuvailee.

Panostaja kävi lopulta läpi kaksi saneerausohjemaa, joista jälkimmäinen loppui vuonna 1999. Saneerausohjelman lopettamisen jälkeen Panostaja jatkoi yritysten ostoa säästeliäästi ja pienellä budjetilla. 2000-luvun alkupuolella Panostajan sijoitussalkku kasvoi hitaasti: suuremmat kaupat alkoivat vuosina 2007–2008, jolloin Panostaja muun muassa sijoitti digitaalisiin painopalveluihin ja jyväskyläläiseen Kopijyvään, joka tunnetaan nykyään nimellä Grano. Grano on tällä hetkellä Panostajan suurimpia sijoituskohteita, ja on kasvanut menestyksekkäästi Panostajan kanssa.

 

Vahva yrittäjyys ja peräänantamattomuus kantaneet tähän päivään

2010-luvun alkupuolella, finanssikriisin jälkeen, Panostaja keskittyi pääasiassa sijoituskohteidensa kehittämiseen ja kasvattamiseen. Panostajan toimitusjohtaja Tapio Tommila kuvailee, että Panostaja on toiminut ja toimii edelleen perusperiaatteiltaan samalla tavalla kuin perustamisvuonna 1984.

– Panostajan historia kuvaa oikeastaan koko Suomen talouselämän kehitystä. Panostajan toimintakin on muuntautunut ajan mukana. Silti muuttumattomana on säilynyt pk-yritysten kehittämiseen keskittynyt ydin, jota on tehty kohta 40 vuoden ajan. Sitä on tehty pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti ja tältä osin yhtiöön on rakentunut vahva osaamispohja, Tommila arvioi.

Tommilan mukaan vahva yrittäjyys on kulkenut Panostajan mukana vuosikymmenten läpi – ja se on jopa pitkän menestyksen salaisuus.

– Vahvan yrittäjyyden lisäksi myös peräänantamattomuus vaikeissa tilanteissa sekä kyky nähdä asioissa mahdollisuuksia ja rohkeus tarttua niihin ovat osa Panostajan menestymisen reseptiä. On erittäin hienoa, että pitkä historiamme on nyt tallennettu yksiin kansiin. On tärkeää, että voimme tuntea juuremme ja tämä tietoa on nyt tallessa ja hyödynnettävissä tuleville panostajalaisillekin.

Lähes 40-vuotiaalla Panostajalla on vuonna 2023 viisi erilaista sijoituskohdetta, joiden kanssa se tekee tiivistä yhteistyötä sijoitusstrategian toteuttamiseksi ja arvonluontipotentiaalin ulosmittaamiseksi. Panostaja päivitti vuoden 2022 alussa strategiansa ja keskittyy nykyään kolmeen teemaan: sijoittamaan palvelu- ja ohjelmistoalan yrityksiin, rakentamaan tasapainoista ja kasvutrendien tukevaa portfoliota ja kehittämään vastuullisuutta osana arvonluontia.

– Nyt, vuonna 2023 Panostajalle kuuluu oikein hyvää. Jatkamme suomalaisten menestystarinoiden rakentamista. Jatkamme eteenpäin aiempaa fokusoituneempana, mutta vahvalla, lähes 40 toimintavuoden varaan rakennetulla pohjalla, Tommila summaa.

 

Tutustu lisää:

Panostajan historia lyhyesti

Video historiikista