Granon uusi tehdas on moderni graafisen alan osaamiskeskittymä, jossa ympäristöasiat ovat etusijalla 

Panostajan sijoituskohde Grano avasi alkuvuonna 2022 Vantaalle Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuisen tehtaan ja graafisen alan osaamiskeskittymän. Koivuhakaan avattu moderni tehdas ei ole pinta-alaltaan, henkilöstömäärältään tai liikevaihdoltaan suurin, mutta se yhdistää monipuolista osaamista viidestä eri toimipaikasta yhden katon alle. 

Tehtaaseen on keskitetty esimerkiksi pakkaus- ja etikettituotanto, offset- ja digipainaminen, erittäin laaja viimeistely, suurkuvatuotanto, pakkaus- ja rakennesuunnittelu sekä logistiikka. Keskittäminen tuli ajankohtaiseksi useiden yrityskauppojen jälkeen, joita Grano teki etenkin vuosina 2017–2018.

– Halusimme keskittää mahdollisimman paljon samankaltaista tekemistä Vantaalle, koska asiakkaidenkin tarpeet ovat monialaisia. Nyt meillä on End-to-End-palvelu eli lähes kaikki hoituu yhdessä paikassa suunnittelusta varastointiin. Viikossa tehtaassa voi valmistua yli 2000 erilaisia tuotetta. Myös johtaminen on aiempaa tehokkaampaa, kuvailee tuotantojohtaja Markus Jensen-Eriksen.

 

Tavoitteena hiilineutraalius vuonna 2030 

Uusi tehdas on suunniteltu mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Vastuullisuusasiat ovat Granolle tärkeimpiä arvoja, ja ne ovat kulkeneet vahvasti mukana suunnittelusta lähtien. 

Tehtaan sijainti Vantaalla on merkittävää logistisesti, sillä materiaalitoimitukset ovat lyhyitä. Vantaalla on kattava jätteenpoltto ja kaasujen talteenotto, joihin tietyt muovituotteet voidaan toimittaa. Tehtaaseen on rakennettu myös lämmön talteenotto sekä useita aurinkokennoja – ja niitä saadaan tänä keväänä vielä lisää. Myös materiaalikierrätys on tehokasta: esimerkiksi kaikki paperi ja kartonki uusiokäytetään.

– Olemme erittäin kiinnostuneita siitä, millainen maailma seuraaville sukupolville jää. Seuraan henkilökohtaisesti tarkkaan vastuullisuusdataa ja mietin, miten voimme jatkuvasti kehittää vastuullisuutta omassa toiminnassamme. Granon tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja uusi tehdas tukee tätä tavoitetta, Jensen-Eriksen sanoo.

Uuteen tehtaaseen investointi on antanut Granolle mahdollisuuden luopua vanhoista koneista, ja sijoittaa uusiin, energiatehokkaampiin laitteisiin. Grano on myös vähentänyt laminoinnin käyttämistä.  

– Graafinen ala on ollut pitkään staattinen ja muuttomaton, mutta kyllä tälläkin alalla on kehityttävä. Grano on onnistunut mielestäni omistajiensa kanssa muuttamaan tätä alaa modernimmaksi, ja tekeminen on nyt verrattavissa parhaisiin eurooppalaisiin. Ala ei kuitenkaan ole koskaan valmis, Jensen-Eriksen muistuttaa.

 

Ammattiylpeys näkyy laadussa 

Uusi tehdas on koon ja ympäristöystävällisyyden lisäksi myös monipuolisten osaajien työpaikka. Tuotantojohtaja kuvailee Vantaan tehdasta graafisen alan korkeakouluksi: yhden työpaikan sisällä voi opetella lisää ja kouluttautua pidemmälle. 

Esimerkiksi digipainossa työskentelevä voi opetella etikettipainamista. Meillä on todella ammattitaitoinen ja moniosaava sekä innostunut ja intohimoinen henkilökunta. Ammattiylpeys näkyy lopputuloksessa ja laadussa. Tämä on aina myös tiimityötä.

Panostajan toimitusjohtaja Tapio Tommila pitää Granon uutta tehdasta merkittävänä kehitysaskeleena uudistumisen ja kestävän liiketoiminnan rakentamisen kannalta. Grano on Panostajan pitkäaikaisia ja suurimpia sijoituskohteita, ja Panostajalle on tärkeää, että sijoituskohteet ottavat määrätietoisesti askeleita kohti entistä vastuullisempaa tekemistä. 

– Uuden tehtaan ja syntyvän osaamiskeskittymän myötä Grano ottaa markkinassa tuotantotehokkuuden ja -kyvykkyyden osalta selvän johtajan aseman. Uusi tehdas edistää vahvasti yhtiön vastuullisuusagendaa parantamalla materiaali- ja energiatehokkuutta. Yhtiöllä on edelleen paljon kiinnostavaa kehityspotentiaalia, Tommila sanoo.

Grano toimii Vantaan lisäksi useilla muilla paikkakunnilla. Lue lisää täältä: www.grano.fi