Vuosien varrella omaa johtamisprofiilia on testattu montakin kertaa erilaisilla menetelmillä ja työkaluilla. Yksi asia tuloksissa on ja pysyy – kuunteleminen on minulle vaikeaa. Silloin kun onnistun hetkittäin muuttamaan tätä luonteenpiirrettäni, lopputulos on aina hyvä – saan paljon enemmän kuin täydentämällä keskustelukumppanini lauseita.
Viime viikolla olin sopinut aamupalaverin professori Hannu Kuuselan kanssa. Hannu toimii Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa ja tutkii muun muassa päätöksentekoa. Tällä hetkellä hän tutkii intuition merkitystä päätöksenteossa ja erityisesti yrityskauppatilanteissa. Olin itse törmännyt aiheeseen luettuani Malcolm Cladwellin kirjan Blink, jossa käsiteltiin juuri intuitiota päätöksenteossa.
Kun keskustelimme Hannun kanssa aiheesta oli ensinnäkin myönnettävä, että niinkin rationaalisessa ja loogisessa prosessissa kuin yrityskaupassa myös intuitiolla on suuri merkitys. Tosiasiassa intuitio astuu peliin heti alussa, ensimmäisessä tapaamisessa. Sen jälkeen sen vaikutus vähenee. Itse prosessi ottaa ylivallan ja asian valmistelu vaimentaa intuition äänen, kun keskitytään exceleihin ja faktoihin. Viimeisten vaiheiden hektisessä puristuksessa neuvotteluhuoneessa juristien ympäröimänä intuitiolle ei oikein ole paikkaa. Stressi nimittäin tappaa varmuudella intuition.
Itse uskon, että kun sitoudutaan vuosia kestävään yhteistyöhön, jossa kaikki ei aina kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, fiilikselle ja intuitiolle on annettava tilaa. Niin, ja se oivallus: haluan yrittää muuttaa omaa toimintatapaamme niin, että pystyisimme yhdessä porukalla myös loppuvaiheessa kaiken kiireen keskellä palaamaan alkuvaiheen tunnelmiin ja fiiliksiin stressittömässä tilanteessa ja miettiä asiaa ilman paineita.
Kuuntelu onnistuu myös ryhmässä
Viikon toinen kuunteluhetki (en tosin pidä näistä lukua) osui kesäkuun alussa järjestettyyn Johdon Forumiin, jossa sijoituskohteidemme ja Juuri Partnersin sijoituskohteiden johtoryhmät kohtasivat vuorokauden ajan miniseminaarissa ajankohtaisten teemojen ympärillä. Saimme kuulla mielenkiintoisia alustuksia kasvusta ja sen johtamisesta – tästä lisää myöhemmin.
Toisen päivän aikana kehitysjohtajamme Minna Telanne laittoi meidät töihin pienryhmissä ja pääsin mukaan erittäin aktiiviseen ryhmään miettimään asiakaskokemusta ja sen kehittämistä. Taas maltoin ainakin jonkin aikaa kuunnella muiden kokemuksia, joista sain todella paljon uusia ajatuksia ja ideoita myös oman toimintamme kehittämiseen. Näitä purin innolla fläppitaululle viime perjantain johtoryhmässämme – kommenttejakin yritin kuunnella. Kuunteleminen siis kannattaa. Ja kiitos kaikille ryhmäläisille aktiivisesta kokemusten vaihdosta!
Näihin kahteen kokemukseen liittyy myös havainto sitä, että hyvässä ympäristössä ja kohtuullisen stressittömässä tilanteessa syntyy hyviä ideoita ja vanhatkin ideat saavat hyvää lisävauhtia. Johdon kannattaisikin pyrkiä myös stressittömien ja kiireettömien tilanteiden luomiseen hektisen operatiivisen suorittamisen keskellä.
Oikein hyvää kesää kaikille ja muistakaa kuunnella myös lomalla – vaikkapa luonnon ääniä!