Panostajan omistusyhtiö Grano laajensi tarjontaansa entisestään viime kesänä, kun se sijoitti Maker3D:hen ja sulautti 3D-tulostustoimintansa osaksi Maker3D:n liiketoimintaa. Yrityskaupat ovat Granon strategian mukaisia kasvuaskeleita, jotka ovat tehneet siitä eurooppalaisessakin mittakaavassa merkittävän tekijän sisältöhankkeissa.
Maker3D on kotimaan pioneereja ja alalla tunnettu in-house -toimija, joka tarjoaa 3D-tulostusta, -laitteistoja ja -suunnittelua saman katon alla.
”Alassa on valtava tulevaisuuspotentiaali – lähes kaikki voivat hyötyä 3D-teknologiasta toimialasta riippumatta. Monessa yrityksessä tiedostetaan jo 3D:n mahdollisuudet, mutta osa tarvitsee vielä rohkeutta lähteä toteutukseen. Tämän vuoksi teemme myös esimerkiksi tarvekartoituksia ja tuotekehitystä yrityksille – autamme ymmärtämään, miten 3D-teknologiaa voidaan hyödyntää”, kertoo Maker3D:n toimitusjohtaja ja perustaja Jarkko Lohilahti.
Lohilahti on seurannut alan kehitystä yli kymmenen vuoden ajan ja edistänyt osaltaan esimerkiksi kotimaan 3D-opetusta. Maker3D perustettiin vuonna 2012, jolloin tulostusta hyödynsi vain kourallinen yrityksiä ja osa korkeakouluista. Alan kasvua ja tunnettavuutta on tukenut merkittävien patenttien raukeaminen: 3D-tulostuslaitteistojen hinnat ja käyttökulut lähtivät laskuun uusien laitevalmistajien synnyttämän kilpailun myötä.
”Tulostus on yksi avaintekijä muuttuvassa yhteiskunnassa. Enää ei tarvita suuryrityksiä, jotka hallitsevat tuotteita ja materiaaleja. Ihmiset ja yritykset toimivat enemmän yhdessä – kaikilla on yhteneväiset mahdollisuudet kehittää uutta 3D-teknologian avulla”, Lohilahti sanoo.
Kun aiemmin vaadittiin laajoja investointeja tuote- ja prosessikehitykseen, 3D-tulostuksen avulla resursseja voidaan kohdentaa fiksummin. Suunnitteluprosessit yksinkertaistuvat, ja monissa yrityksissä on saavutettu selviä säästöjä, kun varaosia tai uusien tuotteiden pilotteja voidaan tehdä lähivalmistuksena juuri tarvittava määrä.
Tulostukseen käytettäviä materiaaleja löytyy myös runsaasti. Esimerkiksi sairaanhoitopuolella voidaan hyödyntää hygieenisiä työkaluja tai malleja, joiden avulla kirurgit voivat harjoitella vaativia leikkauksia. Tulosteista saadaan myös äärimmäisen kestäviä osia ilmailuteknologian tuotteisiin.
Maker3D on kehittänyt yhdessä UPM:n kanssa lisäksi suomalaisesta biokuidusta 3D-tulostusmateriaalin, jonka avulla voi printata monimutkaisia tulosteita, joita voidaan jatkojalostaa tavallisen puun tapaan.
Lohilahti on vakuuttunut siitä, että suomalaiset yritykset ovat jatkossakin kovia pelaajia kansainvälisillä 3D-vesillä.
”Suomi on tunnettu suunnittelumaa, jossa on kova insinööriosaaminen. Visiomme Maker3D:llä on olla kansainvälisesti tunnustettu toimija Pohjolasta. Teemme jo nyt kauppaa myös Venäjälle, ja esimerkiksi Granon Pietarin toimipisteen myötä kansainvälistymiseen on hyvät mahdollisuudet”, Lohilahti summaa.