CoreHW hakee vahvaa kasvua maailmalta  

Panostajan sijoituskohde, langatonta teknologiaa kehittävä tamperelainen CoreHW on parhaillaan ottamassa isoja askeleita sisäpaikannusteknologian saralla. Yhtiö vie ensimmäistä omaa tuotettaan vauhdilla kansainvälisille markkinoille, muun muassa Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Mikropiirien ja antennimoduulien suunnittelun lisäksi CoreHW investoi nyt yhä enemmän laitteisiin, kuten lokaattoreihin ja tageihin, ja on aloittanut niiden tuotekehityksen. 

– Asiakkaat ovat antaneet selkeää signaalia, että he ovat nyt valmiita investoimaan. Asiakkaamme uskovat sisätilapaikannuksen menestykseen – koska sitä tarvitaan kaikkialla – joten nyt tähtäämme omien laitteidemme osalta markkinoille vuoden 2024 alkupuolella, sanoo CoreHW:n komponenttiliiketoiminnasta vastaava Mika Jäsberg. 

Vuonna 2013 perustettu CoreHW on kasvanut nopeasti. Yhtiö on kehittänyt sisäpaikannusteknologiaan liittyviä mikropiirejä, kunnes pari vuotta sitten asiakkaiden suunnalta tuli tarvetta laajentaa tuotevalikoimaa antennilevyihin. 

– Suuren kysynnän vuoksi päätimme laajentaa tuotetarjontaamme mikropiireistä antennimoduuleihin, joissa on siis CoreHW:n mikropiirit integroituna, Jäsberg kuvailee. 

 

Teknologia apuna varastoissa, sairaaloissa ja vähittäiskaupoissa 

CoreHW:n seuraava askel on vielä edellisiäkin suurempi. Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita myös lokaattori- eli paikkatieto- tai seurantalaitteista ja haluavat ostaa kerralla entistä suurempia kokonaisuuksia – ei vain osia. Näistä alkoivat syntyä ensimmäiset omat laitteet, joiden odotetaan valmistuvan vuoden 2024 alkupuolella. 

– Meillä on aivan uniikkia teknologiaa ja siitä on tehty uniikkeja tuotteita. Vastaamme näillä markkinoiden odotuksiin. Olemme varmistaneet erityisen tarkasti, että teemme juuri sellaisia tuotteita, jotka ratkaisevat asiakkaiden ongelmia, CoreHW:n toimitusjohtaja Tomi-Pekka Takalo kuvailee. 

Millaiseen käyttötarkoitukseen seurantalaitteita sitten tarvitaan? 

Nyt kehitettävillä laitteilla on kolme pääkäyttötarkoitusta. Perinteinen asset tracking, eli tavaroiden seuraaminen laitteen avulla varastoissa, tehtaissa ja logistiikkakeskuksissa, on noussut pinnalle viime vuosina ja kysyntä on edelleen kasvussa. Sen lisäksi terveydenhuolto ja vähittäiskauppa tarvitsevat uudenlaista teknologiaa – tarvetta on ollut etenkin Yhdysvalloissa.  

Seurantalaitteiden ja -teknologian avulla voidaan esimerkiksi varmistaa potilaan ja henkilökunnan turvallisuus sairaalaympäristössä. Uusi teknologia on niin tarkka, että seuranta onnistuu jopa 10–15 senttimetrin tarkkuudella, mikä auttaa esimerkiksi havaitsemaan, jos potilas on pudonnut sängystä. 

– Sairaalaympäristössä myös laitteiden löytäminen on erittäin tärkeää. Saatetaan vaikkapa nopeasti tarvita hengityskonetta, ettei ihmishenkiä vaarannu. Vähittäiskaupan puolella puolestaan teknologian avulla voidaan nähdä, missä päin kauppaa asiakkaat liikkuvat tai mihin erityisesti pysähtyvät ja siten suunnata markkinointia oikeaan paikkaan. Myös lentokentille ja isoihin julkisiin tiloihin vastaavanlaisia ratkaisuja on kehitteillä, Jäsberg kuvailee. 

Iso teknologinen murros tulossa lähivuosina 

Toimitusjohtaja Takalo näkee, että sisätilapaikannusteknologia on ottanut valtavan suuria harppauksia viime vuosina ja isommat loikat ovat vielä edessä. 2023 Bluetooth Market Update –raportin (Bluetooth SIG) mukaan vuonna 2025 markkinoilla on jo noin 379 miljoonaa laitetta, jotka liittyvät sisäpaikannusteknologiaan. Tällä hetkellä, vuonna 2023, luku on 262 miljoonaa.  

– Juuri nyt yritykset uskovat vahvasti sisäpaikannusteknologian toimivuuteen ja investoivat tuotteisiin. Näyttää varmalta, että jo muutaman vuoden päästä kaikki asiat ja esineet pystytään jäljittämään tai löytämään sisätiloissa. Se on täysin uudenlaista teknologiaa, mitä nyt on tapahtumassa, ja iso murros on tulossa. Me haluamme iskeä siihen kysyntään, ja haemme myös meille merkittävää markkinaosuutta, Takalo sanoo. 

Panostajan tuki CoreHW:n tuoteliiketoiminnan kasvussa on ollut tärkeä kuuden vuoden yhteistyön aikana. Investoinnin lisäksi etenkin yhteinen visio ja ammattimaisen hallituksen valinta on vaikuttanut Takalon mukaan yhtiön kasvuun. Panostajalle CoreHW on alusta asti ollut selkeästi isoa kasvua hakeva yritys. Panostajan sijoitusjohtaja Niko Skyttä kuvailee nykyistä tilannetta vedenjakajapisteeksi. 

– Vaikka tuotteita on kehitetty pidempään, on teknologia nyt saavuttanut markkinoilla sellaisen pisteen, jossa ihmisiä ja yrityksiä hyödyntäviä ratkaisuja voidaan tuoda markkinoille järkevillä kustannuksilla. 

Panostaja sijoitti yhdessä Business Finlandin kanssa CoreHW:n tuotekehitykseen noin neljä miljoonaa euroa keväällä 2023. Business Finlandin rahoitus on suunnattu tuoteperheen ja -paketin loppuunsaattamiseen ja Panostajan osuus kaupallisen puolen ja kyvykkyyden kehittämiseen. 

– CoreHW:n kohdalla voidaan puhua ihan ylivoimaisesta teknologiasta ja paremmasta suoristuskyvystä ja luotettavuudesta, mitä markkinoilla on tähän asti nähty. Asiakkailla on todella laajoja käyttötarkoituksia, mihin seurantajärjestelmiä kaivataan. Esimerkiksi rakennusteollisuuspuolella arvokkaita työkaluja voidaan seurata työmaalla. Nyt on ollut oikea hetki laittaa lisää kaasua. On myös todella hienoa, että meillä on tällaista osaamiskeskittymää Suomessa ja Panostaja saa olla mukana viemässä eteenpäin hienoja suomalaisia menestystarinoita, Skyttä sanoo.  

 

Kaikki lähtee henkilöstöstä ja maailmanluokan osaamisesta 

Skyttän mukaan CoreHW on tehnyt alusta asti asioita oikein, jotta tähän pisteeseen on päästy. Strategiset valinnat ovat olleet tärkeitä, mutta ilman oikeanlaista henkilöstöä ja osaamista, tie olisi voinut olla toisenlainen. 

– Puhutaan ihan maailmaluokan osaamisesta puolijohdepuolella. Tätä on rakennettu yhtiön perustamisesta ja osaamisen kehittämisestä lähtien. Yhtiössä on myös vahva tekemisen henki – ja on oltavakin, jotta kykenee tuottamaan uutta huipputeknologiaa. 

Takalo uskoo, että vuonna 2025 CoreHW saa jo sisätilapaikannuksesta merkittävää liikevaihtoa omien tuotteiden kautta ja on yhä enemmän tuotefirma. Tällä hetkellä suurempi liikevaihto tulee vielä suunnittelupalveluista, mutta jo kahden vuoden päästä tilanne voi olla päinvastainen: komponenttiliiketoiminta on jo kasvanut suunnittelupalveluiden ohi ja koko yrityksen henkilöstömäärä ylittänyt sata ihmistä. Jossain kohdassa mukaan saatetaan tarvita jo suurempia investoijia.