Tiedätkö, montako yritystä Panostajalla on historiassaan ollut ja kuinka kauan pisin yhteistyö on kestänyt? Entä mikä on panostajalaisten keskipituus tai vasenkätisten osuus?
Panostaja täyttää joulukuussa 2024 pyöreät 40 vuotta, ja sen kunniaksi kokosimme yhteen 40 mielenkiintoista faktaa yhtiöstämme niin historiasta kuin nykypäivästä – sekä muutamia ehkä yllättäviäkin nostoja.
- Panostaja perustettiin vuonna 1984 ja yhtiön ensimmäiset yritykset olivat Rakennustarvike ja lukko Oy, Matti-Ovi Oy, Lämpötukku Oy ja Helakeskus Mokki Oy.
- Panostajan nimi on lähtöisin panostaa-verbistä sekä omistaja Pasi Asikaisen nimestä. Nimessä oli leikkisyyttä mukana: Asikaisen nimikirjaimet P A muotoutuivat sanaleikiksi ”PA:n ostaja” eli Panostaja. Panostaminen kuvasi osuvasti myös omistajaansa, joka laittoi itsensä likoon täysillä kaikkeen.
- Panostajalla on enimmillään ollut salkussaan yhtäaikaisesti 23 yhtiötä, vuonna 1986.
- Panostajan perustajia yhdisti intohimo raveihin ja korttipeleihin. Rulettia pelattiin uuden toimiston avajaisissa vuonna 1989 ja vuonna 1988 oteltiin Sökö-mestaruuskilpailu 1950-luvun leikkirahoilla.
- Panostaja oli aluksi kehitysyhtiö, mutta brändäsi itsensä uudelleen pääomasijoitusyhtiöksi 1990-luvulla.
- Panostajan ensimmäisestä ostamasta yrityksestä, seinäjokelaisesta Rakennustarvike ja Lukko Oy:stä tuli yksi Panostajan historian tärkeimmistä kehitystarinoista. Pienestä hela- ja lukkoliikkeestä kasvoi Panostajan sylissä oma konserninsa Suomen Helasto, jolla oli useita yrityksiä eri puolella Suomea.
- Toinen historian merkittävä kauppa oli vuonna 1985, kun Panostaja osti Aaltosen Tehtaat -konsernin jäänteet noin 242 miljoonalla markalla. Ostoa verrattiin lottovoittoon. Panostaja sai kaupassa suuren potin omaisuutta sekä rahoittajakseen Kansallispankin.
- Syksyllä 1986 Aaltosen vanhaan tehdassaliin otettiin vuokralaisiksi 15 pienyrittäjää ja käsityöläistä. Kauppahuone Maailmaksi nimetyn myyntitilan toimintafilosofiana oli turhan kulutuksen vastustaminen. Lupaa myyntitoimintaan ei aluksi saatu, mutta kun positiivista julkisuutta tuli työttömien työllistäjänä, kaupunginhallitus päätti lopulta antaa Kauppahuone Maailmalle vuoden poikkeusluvan.
- Panostaja noteerattiin meklarilistalla heinäkuusta 1989 lähtien. Meklarilista oli 1980-luvulla pörssilistan ulkopuolinen epävirallinen osakkeiden myyntipaikka. Pörssivälittäjät ottivat sinne yhtiöitä, joilla he näkivät olevan luonnollista kysyntää ja tarjontaa.
- Panostajan ensimmäinen koulutusohjelma syntyi 1980–1990-lukujen vaihteessa. Panostajan ajatuksena oli kehittää tulevia panostajalaisia lähettämällä nuoria ihmisiä ulkomaille kouluttautumaan. Ohjelman nimi oli Nuoret miehet.
- Panostaja on jättänyt kerran velkasaneeraushakemuksen, vuonna 1993, ja yhtiö hyväksyttiin velkasaneeraukseen. Panostaja-konsernin kokonaisvelat olivat tuolloin noin 250 miljoonaa markkaa.
- Panostaja oli samalla myös ensimmäinen yritys Suomessa, joka lopetti saneerauksen ennenaikaisesti ja maksoi kaikki saneerausvelkansa pois.
- Velkasaneerauksen aikana toimitusjohtaja Matti Koskenkorva otti käyttöön Mauno Koiviston käytännön ja nauhoitti kaikki puhelut rahoittajien ja vastaavien kanssa, jotta voisi kuunnella ne uudelleen ja ymmärtää. Koskenkorva kertoo kuunnelleensa 150 tuntia puhelunauhoitteita uudelleen koronavuosien aikana.
- Moni saattaa muistaa Panostajan lasipintaisen toimistorakennuksen eli Tampereen Portin, joka herätti huomiota moottoritien varressa: rakennus loisti kuin majakka yössä.
- Panostajan investointien määrä nousi ennätyslukemiin vuonna 2007, jopa 21,9 miljoonaan euroon. Siihen asti summa oli liikkunut muutamissa miljoonissa.
- Panostajan fokus digitaalisuuteen alkoi jo vuonna 2008, kun se laajensi digitaalisiin painopalveluihin ostamalla Kopijyvä Oy:n.
- Panostajan ensimmäinen sijoitusyhtiöiden yhteinen kouluttautuminen oli Panostetaan porukalla -kehitysohjelma, joka toimi vuosien 2008–2010 aikana.
- Panostajan ensimmäinen vähemmistösijoituskohde oli lastenvaatevalmistaja Gugguu, josta Panostaja osti 43 % osuuden vuonna 2018.
- Vuonna 2013 Panostaja järjesti ensimmäisen esimiesvalmennuksen, joka kattoi kaikki konsernin tytäryhtiöt ja kesti vuoden ajan.
- Samoin vuonna 2013 luotiin alusta nimeltään Pro. Prosta löytyi monipuolisesti materiaalia, mm. dokumentteja, malleja ja caseja, joita yhtiöt pystyivät käyttämään ja hyödyntämään liittyen johtamiseen, strategiaan ja liiketoiminnan kehittämiseen.
- Panostaja järjestää vuosittain Johdon Forum -tapahtuman ja Panostaja Akatemiassa järjestetään koulutuspäiviä, valmennuksia ja mentorointia johdolle ja esihenkilöille.
- AdNet eli neuvonantajaverkosto tuli osaksi Panostajan toimintaa vuonna 2017. Aivan ensimmäisten tapaamisten teemoina olivat tekoälyn ja robotisaation vaikutukset liiketoimintaan. Neuvonantajaverkosto on edelleen tänä päivänä toiminnassa.
- Panostaja uusi vuonna 2020 johtamisen arvioinnin johtamisindeksistä Pulssiksi.
- Vuodesta 2022 lähtien Panostajan fokus on ollut ohjelmisto- ja palvelualojen yrityksissä.
- Nykyään myös vastuullisuus on keskeisimpiä asioita Panostajan strategiassa. Ensimmäinen vastuullisuusvuosikertomus julkaistiin keväällä 2024: Vastuullinen, kestävä ja vaikuttava liiketoiminta – Panostaja
- Panostajalla on aputoiminimet Lataaja ja Terminator. Nimet on keksitty pilke silmäkulmassa.
- Panostajan ensimmäinen lankapuhelinnumero oli 931-615 100.
- Panostajalla on ollut 40 vuoden aikana yhteensä seitsemän toimitusjohtajaa.
- Pisimpään Panostajalla on työskennellyt kirjanpitäjä Riitta (vuodesta 1986), joka oli aiemmin myös Aaltosen Tehtaat Oy:n palveluksessa. Riitta jäi ansaituille eläkepäiville vuonna 2011.
- Panostaja on tehnyt pisimmän kasvumatkan ensimmäisen sijoituskohteensa, Matti-Oven, kanssa. Yhteistä matkaa kuljettiin peräti 28 vuoden ajan.
- Yksi lyhimmistä yhteisistä matkoista on puolestaan KotiSunin kanssa (2014-2017), josta tuli menestystarina: Kunnianhimoinen strategia ja kova tahtotila mahdollistivat LV-remonttiyrityksen kasvun kaikkien aikojen menestystarinaksi
- Panostajan sijoitussalkussa on ollut 40 vuoden aikana yhteensä yli 70 yritystä.
- Panostajan yhtiöissä on työskennellyt historian aikana kokonaisuudessaan tuhansia ihmisiä.
- Panostaja-konsernissa työskentelee tällä hetkellä noin 1090 henkilöä.
- Tällä hetkellä 40-vuotiaalla Panostajan emoyhtiöllä on 9 työntekijää, jotka ovat olleet keskimäärin yhdeksän vuotta Panostajalla.
- Nykyiset panostajalaiset ovat keskimäärin 182cm pitkiä ja oikeakätisiä.
- Panostajalaisten yleisin harrastus ei ole enää rahapelit vaan kuntosali ja mailapelit.
- Panostajan tilikausi alkaa marraskuussa ja loppuu lokakuun lopussa. Tällä tavalla tilinpäätös on valmiina jouluun mennessä ja kaikki saavat joulurauhan.
- Käy katsomassa lisää faktoja videolta, jossa Panostajan mielenkiintoisista vaiheista kertovat perustajajäsen Matti Koskenkorva, hallituksen puheenjohtaja Jukka Ala-Mello, entinen toimitusjohtaja Juha Sarsama sekä nykyinen toimitusjohtaja Tapio Tommila: Panostaja Oyj:n Historiikki – video
- 40-vuotiaan Panostajan tapahtumarikkaisiin vaiheisiin voit tutustua tarkemmin myös täältä: Panostajan historiikki – Matkalla menestykseen vuodesta 1984