Tunnetko jo hänet: Täältä tullaan! sanoo Tilatukun Tomi Pirinen

Yrittäminen on liiankin hallitseva osa elämää, jos nimittäin vaimolta kysyy. Näin luonnehtii Tilatukun uusi toimitusjohtaja, 31-vuotias Tomi Pirinen elämänsä keskeisiä elementtejä.

Heinäkuussa 2018 perustettu Tilatukku ja vuodesta 2012 Panostaja-omistuksessa ollut Selog yhdistyivät lokakuun lopussa. Puikkoihin astui Tilatukun toinen perustaja ja toimitusjohtaja Tomi Pirinen. Hänestä ei tosin tässä yhteydessä voi puhua yksin, sillä merkittävänä tukena ja kumppanina yritystoiminnassa on hänen isänsä, Tilatukun myyntijohtaja Hannu Pirinen.

– Minulla on rahamaailman ymmärrys ja yrittämisestä vahva tausta, Hannulla puolestaan asiakaskontaktit ja kokemus myynnistä. Tämä on kombo, jolla on ollut hyvä toimia, Tomi linjaa kahden äänekkään, itsensä vahvasti duunariksi mieltävän miehen yhdistelmää.

– Sanoin Hannulle Selogin ja Tilatukun yhdistyessä, että pidä piposta kiinni, kohta mennään! Ideaa ja paukkuja kyllä riittää kehittää nykyistä toimintaa.

Tomin yrittäjähenkisyys puski pintaan jo kouluaikana. Ensimmäinen bisnes oli koulupaitojen painaminen ja markkinointi. Lohjalaiset saivat pian huomata, että nuorukainen olisi vielä monessa mukana. Nuori yrittäjyys -toiminta nielaisi hänet mukaansa ja 16-vuotiaana Tomi jo järjesti Tyky-päiviä yhteistyössä Kisakallion urheiluopiston ja Lohjan Kaivosmuseon kanssa.

– Rakennettiin elämyspäiviä räätälöimällä kokonaisuuksia jo olemassa olevista palveluista ja myytiin niitä.

– Kun vuonna 2006 tuli menestystä Nuori yrittäjyys -kilpailussa, sen jälkeen tuli kierrettyä vähän maailmallakin kertomassa, miten asiat pitäisi meidän mielestä tehdä. Kaikkiaan oli puolenkymmentä vuotta mukana tuossa Nuori yrittäjyys -hommassa. Kiersin NY-yrityksissä eräänlaisena isovelihahmona, sparrasin, neuvoin ja annoin hyviksi kokemiani vinkkejä, Tomi naurahtaa muistellessaan teini-ikäistä itseään, joka harrastuksensa ohessa myös opiskeli ja kävi töissä.

Pari vuotta toimineen Tilatukun startti on antanut näkemystä ja luottamusta toiminnan edelleen kehittämiseen. Usko vahvaan tulevaisuuteen on vankka ja eväät siihen entistä voimakkaampi palveluun satsaaminen. Oma asema on hieman muuttunut, kun työntekijöiden määrä napsahti yhtäkkiä viidestä 13:een.

– Yrittäminen on tuonut omaan elämään myös tietynlaista vapauttakin, Tomi toteaa. Yrittäjän on osattava vapauttaa aikaansa oikein ja nyt sitä omaa tehtäväkuormaa, toisin sanoen paperinpyöritystä, voi jakaa muille.

Vastapainona oleva perhearki on 4- ja 6-vuotiaiden poikien vanhemmille varsin vilkasta. Jalkapallo on vanhemman pojan elämässä jo suuressa osassa, joten isällä riittää kuskinhommia tavanomaisemman hoitoon viemisten ja tuomisten ohessa.

– Itsekin olisi muistettava välillä juosta sen pallon perässä. Salibandya tulee pelattua ja olen minä innostunut vähän salillakin käymään. Itsestä on huolehdittava, jotta pysyy virkeänä.