Tunnetko jo hänet? Mikko Moilanen luotsaa ainutlaatuista Granoa

Mikko Moilanen aloitti Panostajan sijoituskohteen Grano Group Oy:n toimitusjohtajana ennen vuodenvaihdetta. Kysyimme Moilaselta alkuvuoden tunnelmat.

Kuka olet?

”Ennen nykyistä tehtävääni olen toiminut esimerkiksi Suunto Oy:n toimitusjohtajana ja useissa eri johtotehtävissä Nokialla 17 vuoden ajan. Yksi merkittävimpiä ja opettavaisempia tehtäviäni Nokia-vuosina oli johtaa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Nokian ensimmäistä älypuhelinohjelmaa yli neljän vuoden ajan aina markkinoille menoon ja myynnin aloitukseen asti.

Olin sen jälkeen myös kolmen vuoden komennuksella Vancouverissa, Kanadassa, joka oli suurenmoinen paikka työskennellä ja asua. Siellä tehtäväni oli johtaa paitsi monikulttuurista paikallisyksikköä niin osallistua laajemminkin Nokian Pohjois-Amerikan ja USA:n toimintoihin eri rooleissa. Nokialla opin valtavasti johtamisesta nopeasti kehittyvässä markkinassa ja muuttuvassa maailmassa. Suunnon toimitusjohtajana toimin seitsemän vuoden ajan ennen nykyistä tehtävääni. Olin tällöin myös Amer Sportsin johtokunnan jäsenenä, jossa kokemusta kertyi myös lateraalisista vastuista: sain olla mukana kehittämässä ja rakentamassa Ameria merkittäväksi, kaupalliseksi toimijaksi globaaleilla kuluttajamarkkinoilla.

Toimin nykyään myös hallitusammattilaisena ja start-up-osakkaana, ja katson yrityksiä ja arvonluontia vahvasti myös näiden lasien läpi. Granolla suurimman lisäarvon toimialan ulkopuolelta tulijana tarjoan yritysjohdon ja strategisen arvonluonnin näkökulmasta. Tuon Granoon kokemukseni myötä sellaisia elementtejä, rakenteita ja toimintamalleja, joiden avulla yrityksen arvoa on mahdollista systemaattisemmin kasvattaa.

Kehitys- ja kasvuhalukkuus on leimannut minua aina töiden ulkopuolellakin. Olen reflektoija ja pohdiskelija, mutta en karta päätöksentekoa enkä toimintaa. Mentorointi on ollut urani alkuaskelilta lähtien tärkeä tapa oppia ja kasvaa. Hyödynnän edelleen itseäni kokeneempia mentoreita, joiden kanssa mahdollista reflektoida johtamisen ja yritystoiminnan problematiikkaa. Toimin myös itse mentorina.

Kiinnostuksenkohteita minulla on paljon. Kuntoliikunnan lisäksi vahva kokemuksellisuus on minulle liikkumisessa tärkeää. Laskettelu on yksi suurimmista intohimoistani, ja olinkin juuri lasten kanssa Alpeilla vuotuisella hiihtolomamatkallamme. Kolmen nuoren isänä vanhemmuus on minulle valtavan tärkeä asia. Laitesukellus on minulle myös mieluinen harrastus ja siitä on vuosien varrella tullut minulle eräänlainen meditaation muoto. Nuorempana harrastin myös laskuvarjourheilua ja tunnistan vieläkin ylöskiipeävän hyppykoneen äänen – se myös herättää sekä upeita muistikuvia että ohikiitävän ajatuksen koneen kyydissä olemisesta…”

Mitä kuuluu?

”Näen Granon valtavan positiivisessa valossa. Yrityksenä Grano on ainutlaatuinen, ja talossa on huomattavan paljon osaamista ja vahvuuksia – raaka-aineita, joilla markkinassa ja toimialassa voidaan menestyä. Pyrin itse antamaan toiminnalle selkeyttä ja suuntaa, ja kirkastamaan sen mikä meille on tärkeää. Kevään aikana teemme töitä muutaman suurehkon teeman parissa. Strategiatyö on jo käynnistetty – täsmennämme ja jalostamme jo tehtyä työtä. Lisäksi selkeytämme vastuita ja rooleja osana granolaisen toimintatavan ja kulttuurin vahvistamista. Tämä on tärkeää yli 1 000 hengen organisaatiossa, joka on koottu yritysostoista. Uudistamme merkittävästi myös tulospalkkiojärjestelmäämme ensi tilikaudelle, jotta voimme entistä paremmin työkaluin asettaa kunnianhimoisiakin tavoitteita ja palkita henkilöstöä niihin pääsemisestä.”