Toimitusjohtajan terveiset

Koleiden ja sateisten kesäkuukausien jälkeen pääsimme vihdoin elokuussa nauttimaan lämpimistä ilmoista. Monelle lomailijalle sään muutos osui töihin paluun kanssa samaan aikaan. Kotimaamme keleistä huolimatta kesäloma näyttää tehneen tehtävänsä ja työhön on päästy käsiksi uudella energisyydellä. Meillä Panostajassa tapahtuu taas mielenkiintoisia asioita ja tytäryritysten kehittäminen jatkuu aktiivisena.

Keväällä julkaisimme yritysjärjestelyitä tiiviiseen tahtiin, kun ilmoitimme Granon ja Multiprintin fuusiosta ja Fleximin myynnistä.  Sekä henkilöstö että asiakkaat ottivat tiedon tulevista muutoksista vastaan hyvin myönteisesti. Molemmille järjestelyille nähtiin vahvat perusteet.

Granon ja Multiprint yhdistyminen on Panostajan historian suurin yritysjärjestely. Yhdistämistoimia on toteutettu melkoisella vauhdilla ja toimintojen integroiminen onkin edennyt aikataulujen mukaan. Organisaation uudistaminen, toimipisteiden yhdistäminen, tietojärjestelmien integrointi, strategian määrittely – monet näistä tehtävistä on jo hoidettu, mutta osan kanssa työ vielä jatkuu. Hyvä sisäinen yhteistyö ja usko tulevaan menestykseen kantavat. Panostajalle Granon ja Multiprintin yhdistyminen on merkittävä sijoitus toimialaan.

Elokuun lopussa vahvistunut luopuminen Fleximin omistuksesta oli meille onnistunut päätös pitkälle yhteiselolle. Fleximin aika Panostajan omistuksessa osoittaa myös toimintamallimme toimivuuden. Vuonna 2007 ostimme heikosti menestyneen lukkoliikkeiden ketjun, josta Flexim sai alkunsa. Sen jälkeen toimintaa on kehitetty ja kasvatettu aktiivisesti. Fleximin tarjonta pohjautuu nykyään edistyksellisiin ohjelmistoihin, ja lukot ovat enemmänkin sivutuote. Nykyinen tarjonta antoi myös syyt luovuttaa yrityksen omistus eteenpäin. Assa Abloyn suojissa Fleximin kehittämää Safea on helpompi viedä kansainvälisille markkinoille.

Tuoreessa osavuosikatsauksessamme totesin kolmannen neljänneksen kehityksen olleen tyydyttävä. Liikevaihtomme kasvoi yritysostojen takia, mutta liikevoittomme jäi hieman edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta johtuen Granon ja Multiprintin yhdistämisjärjestelyyn liittyvästä veroista ja kuluista. Toisaalta verrattuna viime vuoden ensimmäisiin yhdeksään kuukauteen olemme samassa tulosvauhdissa.

Markkinat eivät meitä ole auttaneet. Talouden tila on jatkunut heikkona ja arviot Suomen kilpailukyvystä ovatkin olleet ikävää luettavaa varsinkin kun muualla Euroopassa talouden käänne on jo osittain tapahtunut. Vaikka toimintaympäristömme on haasteellinen lähes kaikissa segmenteissämme, luotan siihen, että oikeanlaisilla toimenpiteillä kasvu- ja kannattavuustavoitteet on mahdollista saavuttaa.  Ja toisaalta tilanne on melko otollinen yrityskauppojen osalta. Olemme valmiina täydentämään salkkuamme, kun sopiva tilaisuus avautuu.

Juha Sarsama