Toimitusjohtajan terveiset: Takana vauhdikas kevät!

Jo taakse jääneet kevätkuukaudet ovat olleet hyvin vauhdikasta aikaa Panostajassa. Tammikuun lopun jälkeen olemme tehneet useammankin yritysjärjestelyn ja paljon erilaisia kehittämistoimenpiteitä. Helmikuussa ostimme enemmistöosuuden hammaslääkäriasema Megaklinikasta, maaliskuussa aloitimme yhteistyön Juuri Rahaston kanssa ja toukokuussa julkistimme sopimuksen Granon ja Multiprintin yhdistymisestä.

Helmikuusta huhtikuun loppuun kestänyt toinen kvartaalimme oli taloudellisesti hienoinen pettymys. Liikevaihtomme kasvoi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kauteen, mutta  liikevoittomme heikkeni hieman. Segmenttien välillä kehitys vaihteli. Esimerkiksi talotekniikkaremontointien vauhti oli erinomaista rakennusalan huonosta suhdanteesta huolimatta. Turvallisuudessa tilauskanta taas oli ennätyskorkea, mutta toimitusten viivästymiset laskivat liikevaihtoa ja kannattavuutta. Digitaalisissa painopalveluissa markkinat olivat tasaiset ja osa kannattavuuden laskusta johtuikin johdon keskittymisestä sopimusneuvotteluihin.

Yritysjärjestelyt ovat aina mielenkiintoisia ja intensiivisiä prosesseja. Neuvottelut käydään suljettujen ovien takana, suunnitelmat ja aikataulut muuttuvat usein matkan varrella ja lopputulosta jännitetään allekirjoitukseen saakka. Tästä keväästä jää varmasti eniten mieleen lukuisat tapaamiset ja keskustelut kauppojen eri osapuolten kanssa ja niissä vallinnut myönteinen ilmapiiri.

Granon ja Multiprintin neuvottelut kestivät runsaat puoli vuotta. Yhteinen näkemys tulevasta markkinakehityksestä ja luottamus osapuolten välillä edisti neuvottelujen kulkua. Uskon, että niin Panostajalle, kuin Granolle ja Multiprintillekin yhdistyminen merkitsee paljon. Sen kautta on paljon voitettavissa; niin selkeitä ovat yritysten synergiat. Toimialalla menestyminen edellyttää jatkuvaa kehittämistä ja tehostamista. Yhdistetyin osaamisin ja resurssein se onnistuu paremmin. Fuusio onkin otettu myönteisesti vastaan sekä asiakkaiden että henkilöstön keskuudessa.

Osavuosikatsauksen jälkeen 4.6. aamulla julkaisimme yrityskaupan, jolla myimme Flexim Security Oy:n koko osakekannan Assa Abloy Oy:lle. Olen erityisen iloinen siitä, että Fleximin osaaminen ja tuotteet pysyvät Suomessa ja suomalaisella omistajalla, joka tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden Fleximin kansainvälistymiseen. Kauppa edellyttää vielä kilpailuviranomaisen hyväksyntää.

Yhteistyö Juuri Rahaston kanssa taas tuo meille uudenlaisen toimintatavan pk-sektorin tukemiseen. Rahasto kartoittaa yrityksiä, jotka tarvitsevat kasvunsa tueksi aktiivista vähemmistöomistajaa. Meidän strategiamme taas on enemmistöomistajuudessa. Rahaston kautta voimme tarjota vähemmistöomistusta tai velkarahoitusta potentiaalisille yrityskumppaneille. Teemme yhteistyötä myös sijoituskohteiden kartoittamisessa. Juuri valitsi meidät kumppanikseen, jotta se voi hyödyntää kehittämiämme työkaluja ja johtamisjärjestelmiä.

Myönteisiä odotuksia tulevasta ovat lisänneet alkavan kesälomakauden lisäksi toiveet Suomen talouden kehityksestä. Suoraviivaisesti sujuneet hallitusneuvottelut ennakoivat toimintakykyistä hallitusta, jolla on myös realistiset tiedot talouden tilasta ja järkevät keinot suunnan kääntämiseen. Vatuloinnin, jappasun ja iteroinnin aika on ohi. Meille ne ovat jo tuttuja toimintatapoja. Nyt toivomme hallitusohjelman mukaisia toimenpiteitä, joista osa tukee myös pk-sektorin toimintaedellytyksiä.

Avainluvut Q2

  • Liikevaihto 42,4 M€ (37,5 M€), kasvua 13 %
  • Liikevoitto 1,9 M€ (2,3 M€)
  • Tulos 0,6 M€ (1,1 M€)
  • Liiketoiminnan kassavirta 3,2 M€ (2,6 M€)