Pinnalla nyt: Pekka Mettälä Granon ohjaksiin

Pessimististä optimistiksi kasvanut osaa johtaa vain ihmisten kautta 

Syyskuussa Grano Groupin toimitusjohtajana aloittanut Pekka Mettälä (44on valmis pistämään itsensä peliin, jotta koko yhtiön potentiaali on parhaassa mahdollisessa käytössä. Pitkä ura ensin F-Securessa ja sitten MPY Palveluissa on kasvattanut hänestä johtajan, joka tietää asiakaskokemuksen merkityksen – myös oman organisaation sisällä.   

– Teemakseni on muodostunut ihmiskeskeisyys. En osaa johtaa muuten kuin ihmisten kautta, Mettälä kuvaa. 

F-Securessa 13 vuodessa hankitusta kokemuksesta tiivistyi neljän vuoden aikana MPY Palveluissa selkeä käsitys omasta johtajuudesta. Alla vaikuttavat vahvasti oman elämän kulminaatio-oivallukset. 

– Kolmekymppisenä tajusin, että haluan olla optimisti enkä pessimisti. Se muutti ajattelun niin, että näen mahdollisuuksia siinä, missä muut näkevät ongelmia. Viitisen vuotta sitten uskalsin olla täysin oma itseni. Ei minussa ole erillistä johtajahahmoa. Olen tällainen duunissa ja kotona.

Hän pitää 90-luvun johtajuusajattelua, jonka mukaan esimiehellä pitää olla johtajan rooli ja status, sekä etäisyyttä alaisiinsa, korporaatiota tukevana mallina. Ihmiskeskeisyyttä hän ei mallista juurikaan löydä.  

– Minua alettiin tuolloin koutsaamaan tuohon malliin. Asiat alkoivat kuitenkin edistyä sen jälkeen, kun olen saanut olla oma itseni, heittäytyä ja ottaa myös riskejä esimerkiksi viestinnässä. Haluan, että tekemisessä näkyy persoona, haavoittuvuus ja kaikki inhimillinen. Uskon siihen, että jos sisällössä ei ole mitään riskejä, se ei myöskään ole millään tavalla kiinnostavaa. 

Tähän ajatteluun perustuu Pekka Mettälän näkemys myös Granon tulevaisuudesta. Hän haluaa, että jokainen yhtiön työntekijä voi olla ylpeä työnantajastaan ja siitä, mitä Granossa tehdään. Hän halua, että yhtiö näkyy arjessa muutenkin kuin paino- tai valopintoina. Yhtiön tiivistettyyn strategiaan hän on kirjoittanut ajatuksen yhtiön jokaisesta työntekijästä luontaisena brändilähettiläänä, jolloin Granon tekeminen ja mahdollisuudet heräävät henkiin ihmisten mielissä ja arjessa.  

Palataanpa takaisin lamasta toipuvaan 90-luvun lopun Suomeen, jolloin Mettälä aloitti työuraansa Porissa omassa mainostoimistossa ja siinä ohessa myyjänä PC-Superstoressa. Rautoja oli tulessa useita ja pian hänet nykäistiin Helsinkiin silloiseen hypebisnekseen, laajakaistayhteyksien ja tietoturvapalvelujen myyntiin. Hän oli hyvä myymään ja huolehtikin pian paitsi valtakunnallisesta myyntiorganisaatiosta myös globaaleista asiakkuuksista. Nuoren miehen taidot huomattiin tällöin F-Securessa. 

Ura F-Securessa alkoi myynnistä ja päätyi Englannissa perheen kanssa vietettyjen vuosien jälkeen 40 maata käsittävän 100 miljoonan euron tietoturvaliiketoiminnan vetäjäksi. Elämä oli yhtäkkiä lentokentillä ja hotelleissa eri puolilla maailmaa. Kunnes 2015 tuli soitto headhunterilta, joka tiedusteli Mettälän halukkuutta keskisuuren it-firman toimitusjohtajaksi. 

MPY Palveluista tuli lopulta Mettälän näytönpaikka. Yhtiö on nyt nopeasti kasvava, kannattava ja arvostettu it-palvelujen ulkoistusyhtiö Suomessa.  

– Kyvystettiin yhtiö kokonaan uudelleen, Mettälä itse kuvaa neljää vuottaan yhtiön toimitusjohtajana.  

– Merkittävintä oli, että katsoimme kokonaisuutta asiakkaan silmälasien kautta ja rakensimme brändäyksen vahvasti asiakaskokemuksen ympärille. Heitin itseni tuleen, olin koko ajan viestinnän etulinjassa, lopulta turhankin voimakkaasti, jolloin opin ottamaan pari askelta taakse ja nostamaan muutkin esiin.  

Pekka Mettälän jaksamisen lähde on lähellä. Perhe on kaikki kaikessa. Englannissa vietetyt vuodet hitsasivat nelihenkisen perheen vahvasti yhteen. Ja kun asiat ovat hyvin kotona, ne ovat sitä myös työpaikalla.  

– Jos asiat eivät ole kotona hyvin, en ole myöskään hyvä johtaja. Siinä on suora linkki. Oma energiataso vaikuttaa kaikkiin ympärillä oleviin. Kun jaksan olla hyväntuulinen, myös ympärilläni olevien on hyvä olla. Minun on pidettävä siitä energiasta huolta. 

Itsestä huolehtiminen on Mettälälle huolehtimista myös lähimmistä. Pojan kanssa kiinnostuksen kohde on harrasteautot, tyttären kanssa elokuvat. Itsestä huolehtiminen on kunnosta huolehtimista salilla ja vihdoin taas, 17 vuoden tauon jälkeen, salibandy-kentällä sekä Onni-koiran kanssa tehtävät lenkit. 

Ja vaimo on ihminen, joka on opettanut läsnäolon merkityksen, puhumaan ja jakamaan kaiken tapahtuneen. 

– Kuuntelemme toisiamme. Monella parisuhde jää etäiseksi, kun kokemuksia ei jaeta. Onhan tämä matka, jota kuljen, myös hänen matkansa.  

– Granossakin olen lähdössä matkalle, jolle haluan ottaa mukaan koko porukan. Toivottavasti kaikki haluavat lähteä. Toivon sitä sydämestäni. Toivon myös, että tämä on hieno matka. Ja että voin jakaa itsestäni, jotta sitoutuminen nähdään vaivan arvoiseksi.