Pinnalla nyt: Oscar muutti Ratinaan

Oscar Softwaren uusi toimitila Tampereella korostaa yhteenkuuluvuutta ja monimuotoisuutta. Omaa väriä saa silti tunnustaa – neuvotteluhuoneiden palloistuimet ovat niin Tapparan kuin Ilveksen väreissä.

Oscar Software muutti lokakuun alussa Tampereen ydinkeskustasta Ratinaan. Puolitoista vuotta sitten alkanut uusien toimitilojen etsintä päättyi muuttoon uutuuttaan hohtavaan, oscarmaiseen kotipesään vanhan linja-autoaseman ja Ratinan kauppakeskuksen kupeeseen. Projektissa alusta saakka mukana ollut HR Business Partner Annika Männistö kertoo sijainnin olleen lopulta ratkaiseva kriteeri uuteen osoitteeseen Vuolteenkadulla.

– Meillä on paljon Tampereen ympäristökunnissa asuvia työntekijöitä sekä konttorit Espoossa ja Raisiossa. Yhteydet moottoritietä pitkin ovat nyt suorat ja vaivattomat. Juna- ja linja-autoasema ovat ihan vieressä.

Toimitilat on mitoitettu Tampereelta käsin työskentelevien reilun 110 työntekijän tarpeisiin. Neliöitä on vähemmän kuin entisissä Hallituskadun tiloissa, mutta pohja on toimiva ja kun työtä tehdään koko ajan vahvemmin etänä, yhtäaikainen tilantarve on pienempi. Oli siis luonnollista luopua myös kiinteistä työpisteistä, mikä mahdollistaa myös tarvittaessa henkilökunnan kasvun.

IT Manager Tuomas Pennanen näkee uusien tilojen nivoutuvan luontevasti erilaisiksi kokonaisuuksiksi, mikä luo työnteolle rauhallisen ja innostavan ilmapiirin.

– Avokonttorimaisuus palvelee ideointia. Keskittyneempään työntekoon löytyy riittävästi erilaisia tiloja. Etäpalaverit ovat mahdollisia neuvotteluhuoneissa, joihin on rakennettu varmasti toimiva ja nykyaikainen tekniikka.

 

Tiloja suunnitellessa koko henkilöstö on saanut lausua toiveensa. Ehkä hieman yllättäen toiveet ovat olleet hyvin perinteisiä, jopa maanläheisiä. Listan kärjessä ovat olleet toiveet valoisuudesta, avaruudesta, ilmavuudesta, viihtyisyydestä, toimivasta tekniikasta, värikkyydestä ja viherkasveista. Verrattuna vanhaan ensimmäisenä erottuu hyvä akustiikka, joka syntyy rauhoittavista tekstiilipinnoista.

– Tuntuu hyvältä, että kaikki toiveet ovat myös toteutuneet, Annika hymyilee.

 

Uusien tilojen vanavedessä koko oscarilaisuus muotoutuu uudeksi toisaalta luonnollisesti toisaalta vähän vahingossa koronan takia. Kun etätyö lisääntyy, esimiestyö vaatii uudenlaista tapaa toimia, jotta yhteys tiimeihin säilyy.

– Tosin näyttää kyllä siltä, että päivittäisiksi muuttuneiden etätiimipalaverien ansiosta huomasi pysyvänsä kärryillä jopa paremmin kuin korvakuulolla vanhassa toimistossa, Tuomas naurahtaa.

HR-näkökulmasta Annika huomauttaa etäyhteyksien avanneen uuden ulottuvuuden rekrytointeihin.

– Aika isojakin muutoksia tullut tätä kautta, kun ei enää olla niin paikkakuntaan sidottuja työn tekemisen suhteen. Se on selkeä kilpailuetu, vaikka tuo mukanaan myös haasteensa esimerkiksi uuden työntekijän tehtäviinsä perehdyttämisen suhteen.

Tuomas huomauttaakin, ettei tarve henkilökohtaiseen yhteyteen ihmisten välillä mihinkään katoa vaan oletettavaa on, että työntekemisen muodoksi muovautuu jonkinlainen hybridimalli konttorissa ja etänä toimimisesta.

– Innovointi vaatii selkeästi naamakkain istumista, sen tässä on jo huomannut.