Nimitysuutisia: Riikka Kivimäki aloitti Oscarin kärkipaikalla

Olen kehittäjä! Näillä sanoilla Riikka Kivimäki kuvaa itseään heti alkuun. Sitten hän nauraa hersyvästi ja lisää, että toivottavasti myös kehittyvä.

Riikka aloitti Oscar Softwaren toimitusjohtajana elokuussa. Tamperelaisuus on hänessä niin vahvana, että syntymäkaupungissa pääkonttoriaan pitävä yhtiö tuntuu jokseenkin kodilta.

Tamperelaisuuteen kuuluu myös selkeä rajojen tunnistaminen. Siinä Riikka sanoo vähän lipsuneensa asettuessaan uudelleen Tampereelle.

– Olen syntynyt itäpuolella, itseasiassa ihan Hakamettän hallin vieressä. Laitoin Nokian moottoritien rajaksi ja katson, että Tahmela-Pispala –alue kuuluu vielä keskustaan. Että siinä suhteessa länsipuolelle asettuminen ei ole hirveä rikos.

Ja se jäähalli…

–Tappara.

– Siksi, että velipoika kannatti Ilvestä.

Yhtä asiaa Riikka sanoo vihaavansa: kylmää vettä. Ja siinä on sen Nokian moottoritien ohessa se toinen raja: yllytyshullu kyllä, mutta kylmään veteen häntä ei saa.

Uuden toimitusjohtajan kuulee Oscarin tiloissa hyvin. Ei pelkästään vuolaasta puhevirrasta vaan myös napakasta askeleesta. Hän viihtyy työssään ja työorientoituneena myös määrittää itseään mielellään työn kautta.

– Kehittäminen on tosiaan minulle tosi tärkeää. Sen kautta jaksan. Haluan myös nähdä tuloksia. Kehittämisellä pitää olla merkitys ja tarkoitus. Mitä itse teen, on merkityksellistä hänelle, kenelle sitä teen. Pikavoittojen hakeminen on jossain määrin tärkeää sekin, mutta sitä kautta ei useinkaan saada merkityksellisyyttä aikaan.

Nopeus on niin ikään Riikan keskeisiä ominaisuuksia. Toimitusjohtajana hän näkee, että nopeat päätökset ovat parempi vaihtoehto kuin pitkä harkinta. Sillä väärän päätöksen voi aina muuttaa. Tärkeämpää on antaa suunta työtään tekeville ihmisille.

Rooli Oscar-konsernin toimitusjohtajana yhdistää elementit, jotka ovat hänelle tärkeitä. Yksi on toimiala, jossa Oscar on omalla tavallaan vastavirtaan kulkija. Kansainvälisen softabisneksen virrassa Oscar tekee omaa tuotekehitystyötään lähellä omia asiakkaitaan. Toinen on yhtiön kehityksen vaihe.

– Täällä on tehty hyvää työtä, talous on kunnossa ja täällä on vielä paljon saavutettavaa. Tavoitteellinen kehittäminen ja sen kautta merkityksellisyyden vahvistaminen on minun juttu. Varmasti haasteellista, mutta tykkään haasteista. Ja kaikki kiertää siihen, mitä olen itse; tamperelainen.

– Uskon myös tuovani lisäarvoa yhtiölle sillä, että olen itse elänyt tytäryhtiöarkea yrityksille, joiden pääkonttorit ovat kaukana Tukholmassa tai Pariisissa. Osaan tuoda sitä ajattelua helpottamaan meidän etäpaikkakunnilla, Espoossa ja Raisiossa, työskentelevien elämää.

Uusi toimitusjohtaja on saanut jo vastata työntekijöiden kysymykseen arvoista.

– Vastasin, että toimintaani ohjaavat avoimuus, rehellisyys ja luottamus.

Ja toimitusjohtajan tavoitteet johtamalleen yhteisölle?

– Tavoitteena on olla paras mahdollinen ratkaisu valitsemallemme asiakaskohderyhmälle ja ihmisille, jotka ovat meillä töissä. Emme ole paras kaikessa, emmekä kaikille. Mutta omillemme olemme.

Riikan perheeseen kuuluvat teini-ikäinen poika ja tiivis lähipiiri. Tamperelaisuuteen liittyvä perinteinen laaja käsitys sosiaalisesta verkosta sai hänet myös aikanaan palaamaan pääkaupunkiseudulta takaisin Pirkanmaan sydämeen.

Työ vie ison osan huomiosta ja määrittää elämänrytmiä ja siksi kävely on mieluisin tapa purkaa liikaa kuormaa. Kävelylenkille voi lähteä koska tahansa.

– Sitä paitsi en osaa juosta ja hengittää yhtä aikaa, Riikka lohkaisee ja jatkaa, että toinen hänelle tärkeä työstä irrottautumisen keino on ruuanlaitto. Sen tuloksista saavat myös ystävät nauttia.

– Tykkään myös lasketella ja olen ihminen, joka kaipaa lämpöä. Ja vaikka en ymmärrä formuloista mitään, oli Silverstonessa käynti, se ympäristö ja kisan fiilis, mieleenpainuva kokemus! Jääkiekosta ymmärrän, mutta merkittävämpää on siinäkin kokonaisuus, jonka peli tarjoaa. Nautin matkustamisessakin siitä, että saan olla uudessa ympäristössä. Elämyksellisyys on kaikessa tekemisessä se, mitä etsin.

Uutta elämystä on luvassa taas syyskuun lopulla, kun Oscar Software muuttaa Tampereen ydinkeskustasta kokonaan uusiin tiloihin Ratinaan. Toimitusjohtaja on jo valmiiksi innoissaan, sillä tilojen selkeydyttyä myös yhteys työntekijöihin selkiytyy.

– Ihanaa, että pääsemme yhtenäisempään tilaan. Uskon, että se vaan lisää sitoutumista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka täällä on. On ollut hienoa huomata, miten uskomattoman sitoutuneita ihmiset ovat täällä.