Tilatukun exit rakentui keskellä hankalaa markkinatilannetta

Panostaja luopui huhtikuun alkupuolella alakatto- ja väliseinämateriaalien erikoisliike Tilatukun omistuksesta. Sijoituskohde oli Panostajan tallissa kahdeksan vuotta. Viimeiset neljä vuotta Tilatukku oli sijoitusjohtaja Miikka Laineen vastuulla. Näin hän kertoo toteutetusta exitistä:

 

Panostajan exitin toteutus Tilatukusta ajoittui hankalaan markkinatilanteeseen keskelle koronakriisiä. Panostaja omisti Tilatukku Groupin (entinen Selog) osakkeista 60 prosenttia. Osakkeet osti Tilatukun toimiva johto eli toimitusjohtaja Tomi Pirinen, hänen isänsä myyntijohtaja Hannu Pirinen sekä ulkopuolisena hallituksen jäsenenä toiminut Jukka Kuusisto.

Tomi ja Hannu Pirinen

Tilatukku oli Panostajan omistuksessa vuodesta 2012.

Kauppahinta oli noin 0,9 miljoonaa euroa, joka vastaa noin 1,8 miljoonan euron velatonta arvoa. Kauppaa voidaan pitää melko hyvänä, tehtiinhän se toimivan johdon kanssa, alla olivat lisäksi lokakuun lopussa päättyneen tilikauden heikko kannattavuus sekä rakennusalalle jo ennen koronapandemiaa syntynyt markkinoiden epävarmuus ja alan heikentyneet näkymät. Tällaisessa hankalassa markkinatilanteessa on iso riski siitä, että kauppa kaatuu jo sovitun rahoituksen peruuntumisen tai ostajan mielenmuutoksen takia.

Vaikka Panostaja-konserni kirjaa kaupasta noin 0,5 miljoonan euron kirjanpidollisen myyntitappion, oli sijoitus kokonaisuutta arvioiden melko hyvä. Tilatukku teki hyvää kassavirtaa ja maksoi viimeistä tilikautta lukuun ottamatta kohtuullista osinkoa. Panostajan kokonaistuotto Tilatukusta olikin selvästi positiivinen, vaikka sen pääoman tuottotavoite jäikin jonkin verran alle Panostajan yleisestä IRR-tavoitteesta.

Tilatukun viime vuodet ovat olleet vauhdikkaita. Yhtiön perustaja Marko Seppä ja entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja Simo Tuokko halusivat myydä osakkeensa keväällä 2018 jatkaakseen muualla. Pian myös yhtiön paras myyjä lähti yhtiöstä ja perusti Selogille kilpailijan, Tilatukku Oy:n.

Toisaalta saimme hallitukseen rakennusalan konkarin, Pekka Rantamäen. Pekasta tuli myös Panostajan advisor, neuvonantaja. Pekan rooli Selogin ja Selog-Tilatukku -yritysjärjestelyn toteutuksessa oli keskeinen.

Uuden kilpailijan tulo kapeaan markkinaan leikkasi Selogin liikevaihdosta noin 3 miljoonaa euroa ja vaikutti näin merkittävästi yhtiön kannattavuuteen. Soitin syksyllä 2019 Tilatukun Pirisille ja ehdotin yritysjärjestelyä. Tästä yhteydenotosta kuusi viikkoa myöhemmin Selog ja Tilatukku yhdistyivät.

Saimme yhdistymisen myötä koottua parhaan mahdollisen tiimin, uuden hengen ja tekemisen tason yhtiöön sekä korjattua aiemmat valuvirheet. Olipa vauhdikas ja opettavainen seikkailu, joka lopulta kääntyi hyväksi!