“Nyt on oltava ketterä”, ajatteli Gugguun Anne Valli, kun pandemia valtasi Suomenkin

Koronapäiväkirja, osa 1:

Koronaviruspandemia sulki myös Suomen maaliskuun puolessa välissä. Suomalaisten elämä mullistui käytännössä yhdessä yössä. Maan hallitus julisti poikkeustilan: Uudenmaan alue eristettiin muusta Suomesta. Ravintolat ja koulut joutuivat sulkemaan ovensa. Yli 10 hengen kokoontumiset kiellettiin. Moni yritys joutui mahdottoman eteen. Piti löytää keinot, miten jatkaa, kun liiketoiminta häviää varoittamatta alta.

Lastenvaatevalmistaja Gugguu oli avannut joulun alla ensimmäisen oman kivijalkamyymälänsä Helsinkiin. Yhtiön kasvusuunnitelmat alkoivat olla kirkkaat ja suunta selkeä, kunnes pandemia puuttui peliin. Miten yhtiö kohtaa historiallisen kriisin, siitä kertoo Anne Valli päiväkirjamerkinnoillään.

Seuraava osa Gugguun pandemiapäiväkirjasta julkaistaan Panostajan blogeissa kahden viikon kuluttua.

***

Keskiviikko 11.3. Pidimme Helsingissä workshopin Gugguun kansainvälistymisestä. Se oli todella antoisa ja tuli vahva tunne, että olemme oikealla tiellä ja meillä on oikeat ihmiset apuna. Panostajan verkostosta on iso apu.

Torstai 12.3. Olimme Mini Me -kuvauksissa Helsingissä. Kuvauksien aikana alkoi mediassa näkyä merkkejä siitä, että tulossa on suurempia linjauksia koronaviruksen takia. Mietimme jo valmiiksi mahdollisuutta, että todennäköisesti parin viikon päähän suunniteltu Tampereen Pop up & Outlet -tapahtuma joudutaan perumaan. Pian tulikin tieto, että yli 500 hengen tapahtumat kielletään. Reagoimme tähän heti, ja ilmoitimme eri kanavissa, että tapahtuma ei toteudu. Myös Lapsimessut oli peruttava. Saimme Panostajalta paljon tukea tilanteeseen.

Perjantai 13.3. Tilanne alkaa iskeytyä tajuntaan. Mietimme Mikonkadun liikkeen sulkemista. Aloimme kolmen muun lastenvaatebrändin – Mainio, Papu ja Kaiko – kanssa miettiä vaihtoehtoa peruttuihin Lapsimessuihin. Päätimme järjestään ne verkossa.

Lauantai 14.3. Päässä pyörii monet asiat ja tuntuu, että kaikki tapahtuu ryminällä. Tässä tilanteessa pitääkin olla ketterä, ajattelen. Aloimme miettiä Pop up & Outlet -tapahtumaa verkkoon. Pop up järjestettiinkin samana päivänä. Päätimme sulkea Mikonkadun liikkeen. Surullista.

Sunnuntai 15.3. Nyt täytyy pitää pää kylmänä ja ajatukset koossa. Vastuu painaa!

Palaveri työntekijöille tiedottamisesta ja asiakasviestinnästä. Päätimme, että kaikki, jotka pystyvät tekemään etätyötä, siirtyvät etätöihin. Varaston henkilökunnan työvuoroja porrastetaan.

Maanantai 16.3. Hallituksen kokous ja illalla johtoryhmän kokous. Käymme läpi maamme hallituksen antamia uusia linjauksia. Koulut suljetaan. Asiakkaille lähetetään uutiskirje ja tiedotetaan meidän toimista eri kanavissa. Tähänkin saatiin paljon apua Panostajalta. Isoja asioita tapahtuu nopeasti!

Tiistai 17.3. Outlet verkossa. Menestys! Valopilkku tähän hetkeen!

Perjantai 20.3. Raskas päivä! Saimme Helsinki Outletista vapaat kädet sulkea Outlet-myymälämme. Ilmoitamme lomautuksista kaikille yhdeksälle työntekijälle Helsingissä. Miten tässä näin kävi ja näin yhtäkkiä? Vaatii hetken asian käsittelyä, että sisäistää kaiken tapahtuneen.

Lauantai 21.3. Lomautuslappujen täyttämistä. Uuden oppimista. Enpä olisi uskonut, että tällainen päivä tulee vastaan.

Maanantai 23.3. Suljemme Outletin. Sinänsä helpotus tähän hetkeen, vaikka pahalta tuntuu. Johtoryhmän kokous. Puhumme myös Minnan (Telanne) kanssa eri toimista ja kysymme neuvoa. Päätämme järjestää Mid Season Sale -myynnin, jota ei yleensä pidetä. Varasto on kuitenkin iso ja kaikki tapahtumat, mihin tuotteet on tilattu, on nyt peruttu. Pienennämme ensi syksyn tilauksia, koska ei voi tietää mihin tilanne etenee.

Verkkokauppiaat Facebook-ryhmään on tullut inspiroiva video Mika Niemeltä ja Leevi Parsamalta. Siitä syntyy idea pitää instalive. Alamme ideoida uudenlaisia myynninedistämistapoja.

Perjantai 27.3 Gugguun ensimmäinen instalive yhdessä Minttu Räikkösen kanssa. Live keräsi yhteensä yli 11 000 katsojaa. Alkujännitys oli kyllä melkoinen, mutta onneksi live meni tosi hyvin!

Lauantai 28.3. Teen Business Finlandin kehittämisavustushakemusta. Saan tähän paljon apua verkostostamme. Hakemus lähtee eteenpäin. Ihanaa, kun ei tarvitse olla yksin, vaan on ihmisiä, joilta kysyä apua. Kiitollinen mieli! Jos tuki myönnetään, pääsemme aloittamaan kehityshankeen, joka paikkaisi koronan aiheuttamia menetyksiä. Se olisi yritykselle nyt todella iso apu.

Maanantai ja tiistai 30.- 31.3. Mini Me lanseeraus. Piristävää tähän hetkeen! Löysin itsellenikin uusia vaatteita! Tilikausi loppuu. Varaston porukka toimittaa tilauksia aamupäivän ja iltapäivällä etätyöläiset tulevat inventoimaan, minä mukaan lukien. Mukavaa vaihtelua!