Konkareilta omaksutut kasvuyrittämisen opit auttavat Oscaria menestymään

Kasvuyrittämisessä tärkeää on oikea asenne – tämän tietää yrittäjä-sijoittaja Jukka Laakso, joka on luomassa jo toista yritystarinaansa yhdessä Panostajan kanssa. Mitä oppeja uusi Panostajan sijoituskohde Oscar Software Group voi saada Laakson aiemmin luotsaamalta Flexim Securitylta?

Panostaja sijoitti viime vuonna Oscar Software Groupiin, joka kehittää erilaisia toiminnanohjausjärjestelmiä pk-yritysten ja esimerkiksi taloushallinnon käyttöön. Monessa yritystarinassa osallisena ollut yrittäjä-sijoittaja Jukka Laakso tutustui Oscar Software Groupiin istuessaan Panostajan advisory boardissa.

Laakso tunnisti Oscarissa hienon kasvutarinan piirteitä ja hyödyllistä kokeilemisen kulttuuria. Selkeä kasvun mahdollistaja on Laakson mielestä ollut myös osaava hallitus. Oscarista 55 prosenttia omistava Panostaja tarjoaa lupaavalle yritykselle johtamisen työkaluja ja tukea yrityksen kehittämiseen.

”Kun hallitus muodostetaan statusten sijaan osaamiseen pohjautuen, niin hallituksen jäsenet tekevät töitä yhtiön eteen, eivätkä ainoastaan käy kokouksissa”, Laakso kehuu Panostajan hallitustyöskentelyä.

Ennen Oscaria Jukka Laakso toimi Flexim Securityn toimitusjohtajana ja todisti, kuinka perinteinen tuotteita myyvä organisaatio kasvatti niin henkilöstöään kuin innovaationnälkäänsä. Yritys kehittyi lopulta turvallisuusalan perustoimijasta innovaattoriksi, joka digitalisoi lukituksen. Fleximin osakekanta myytiin lopulta Assa Abloylle vuonna 2015. Ennen myyntiä Panostajalla oli yrityksessä 70 prosentin omistus. Laakso näkee samoja elementtejä myös Oscarin tarinassa.

”Oscarin ja Fleximin porukoissa on aito halu menestyä. Ohjenuorana kummassakin on myös palveluteknologian tuotteistaminen”, Laakso kertoo.

Jukka Laaksolla itsellään on kunnioitettava kokemus eri toimialojen ja kokoluokkien yritysten toiminnasta. Hän toimii nykyisinkin sijoittajana viidessä yhtiössä, joista neljän liiketoiminta liittyy tekoälyyn tai alustatalouteen. Lisäksi hän istuu muutaman design- ja kiertotalouden alan yhtiön advisory boardissa. Monipuolista kokemusta voi hyödyntää eri aloilla toimivien asiakkaiden tarpeiden ymmärtämiseen ja palveluun.

”Koen, että mittavan organisaation strategisesta ja operatiivisesta kokemuksesta on hyötyä, kun yritystä nyt kasvatetaan Oscarissa. Ehkä myös tiimin rakentamisesta sekä laajasta verkostosta on apua yhtiölle”, Laakso pohtii.

Oscarin odotukset vuodelle 2019 näyttäytyvät yhtä optimistisina kuin helmikuun auringossa kylpevät hanget. Laakson mukaan yritys on hyvin ajassa kiinni ja tekee siihen nähden juuri oikeita asioita. Kasvupotentiaalia vauhdittaa lisäksi palvelumalliin skaalautuvuus.

”Aiomme kiihdyttää toimintaa vahvalla tekemisen meiningillä: hyödynnämme tekoälyä ja kehitämme palveluita aktiivisesti jatkossakin”, Laakso summaa.