KL-Varaosissa innostutaan yhdessä tekemällä

”KL-Varaosat on sellainen työpaikka, johon halutaan tulla.” Näin kuvailee toimitusjohtaja Juha Kivinen luotsaamaansa erikoisvaraosaliikettä, joka tuo maahan ja myy Audi-, BMW-, Mercedes Benz- ja Volvo-henkilöautojen varaosia ja lisävarusteita kuudessa toimipaikassa.

KL-Varaosat on houkutteleva työpaikka, jossa henkilöstö viihtyy tavallista paremmin: liike on vastikään palkittu yhtenä Suomen innostavimmista työpaikoista, ja esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuus on yrityksessä keskivertoa alhaisempi.

”Merkkivaraosiin erikoistuminen vaatii henkilöstöltä kehittynyttä osaamista. Laadukas ja asiantunteva palvelu on meidän juttumme. Palvelemme sen verran enemmän paneutuen, että eron huomaa. Haluamme, että varaosamyyjälle on yksi askel eteenpäin tulla KL:lle töihin”, Kivinen toteaa.

Asiakaspalvelutyössä tulos syntyy innostuksesta

”Tämä on vahvasti asiakaspalvelutyötä, jossa tulos syntyy innostuksesta työtä kohtaan”, Kivinen sanoo. Varaosaliikkeessä myynti ja logistiikka ovat hänen mielestään erityisen tärkeitä rooleja, sillä ne näkyvät asiakkaalle suoraan. Omasta maahantuonnista vastaava ostotoimi puolestaan vaikuttaa taustalla käsitellen isoja tavaramassoja ja pitää siten osaltaan tuloksen hyvänä.

Kivinen uskoo, että hyvä energia pysyy yllä, kun henkilöstö nähdään yrityksessä voimavarana: ”Vahvuuksiamme ovat vuosien varrella kertynyt vankka osaaminen, hyvä asenne ja positiivinen ote työhön kaikilla paikkakunnilla, missä toimimme.”

”Positiivinen henki syntyy, kun työpaikalla välitetään siitä, millainen päivä työkaverilla on”, pohtii Kivinen. ”Työssä pääsee hyviin tuloksiin, kun saa panna oman persoonansa peliin ja olla oma itsensä – tietenkin muut huomioiden. Erilaisilla tyyleillä voi päästä yhtä hyvään lopputulokseen. Positiivinen palaute asiakkailta synnyttää hyvän kierteen, sillä se saa tuntemaan ylpeyttä omasta työstä ja motivoi jatkamaan samaa rataa.”

Uutta luodaan keskustelemalla

Kivinen korostaa, että innostumista ei johtaja voi yksin saada aikaan, vaan energia syntyy yhdessä tekemällä. Uuden tai paremman toimintatavan kehittäminen käynnistyy hänen mielestään parhaiten keskustelemalla.

”Oman asiantuntemuksen kehittämistä motivoi ymmärrys siitä, miten vahva osaaminen ja uuden oppiminen vaikuttavat omaan työhön. Pidän vuorovaikutuksellista ja kokemuksellista oppimista tärkeänä. Johtaja voi ruokkia uusia ideoita jättämällä tilaa ideoinnille ja keskusteluille”, hän sanoo.

Kivisen filosofiaa on viime vuosina testattu KL-Varaosissa esimerkiksi myyntiä ja asiakaspalvelua digitalisoitaessa ja automatisoitaessa.

”Muutostilanteissa hyvällä henkilöstöjohtamisella rakennettu luottamus mahdollistaa hankalampienkin keskustelujen käymisen. Keskusteluihin on käytettävä riittävästi aikaa ja muutokset kommunikoitava huolella,” hän sanoo, ja huomauttaa, että mikään ei korvaa laadukasta henkilöstöhallintoa: ”Työsuhdeasiat on aina hoidettava ajallaan ja oikein. Se on kaiken perusta.”

Juha Kivinen on KL-Varaosien toimitusjohtaja ja nurmijärveläinen perheenisä.