Panostajan omistama Hygga on laajentamassa toimintaansa vahvemmin Belgiassa. Hyggan kehittämää digitaalista Hygga Flow -toiminnanohjausjärjestelmää pilotoidaan vuonna 2024 ensimmäistä kertaa sairaalaympäristössä, Belgian Roeselaren AZ Delta -sairaalassa. Samalla pilotti on järjestelmän ensimmäinen kokeilu radiologian puolella. Hygga Flow on käytössä vahvasti myös kotimaassa: tällä hetkellä kuudella hyvinvointialueella ja kasvua haetaan jatkuvasti Suomesssakin. Toiminnanohjausjärjestelmää on pilotoitu ja otettu käyttöön myös Ruotsissa.
– Olemme allekirjoittaneet Belgian-hankkeen sopimuksen, jonka myötä pilotti alkaa tammikuussa. Lähdimme alun perin selvittämään järjestelmän soveltuvuutta sairaalan kiirevastaanottoon, mutta radiologian puolella nähtiinkin järjestelmän potentiaali hoitoaikojen optimoinnissa. AZ Delta -sairaala tarjoaa ylipäätään paljon mahdollisuuksia: kyseessä on uusi sairaalakampus, jonka yhteydessä toimii myös tutkimusinstituutti, kuvailee Hyggan toimitusjohtaja Christoffer Nordström.
Yhdeksän kuukautta kestävässä pilotissa Hygga Flow:ta kokeillaan radiologian osastolla optimoimaan käyttöasteita, jossa on tällä hetkellä suurta hajontaa. Nordströmin mukaan tällainen avaus sairaalaympäristössä on täysin uudenlainen ja iso yksikkö ja uudet tilat antavat mahdollisuuksia kokeiluun.
– Kyseessä on iso sairaala, jossa on paljon esimerkiksi traumaperäistä kiirevastanottoa. Tällöin kuvantamistakin tarvitaan heti ilman ajanvarausta. Hygga Flow auttaa potilasliikenteen optimoinnissa eri lähteistä. Kun pystymme tarkemmin ennakoimaan todellista yksilöllistä hoitoaikaa, voimme myös tarjota potilaille reaaliaikaista ja todellista tietoa odotusajoista. Hygga Flow auttaa tekemään asiat fiksummin. Ja vaikka puhumme tehokkuudesta, se tehdään ehdottomasti siten, että se nostaa työntekijöiden työmotivaatiota ja tuo työrauhaa. Tällä hetkellä monissa paikoissa mitataan enemmän vain käyntejä kuin kokonaisarvoa ja käyntien sujuvuutta, Nordström kuvailee.
Hygga ja Panostaja haluavat olla ratkaisemassa yhteiskunnallisia ongelmia
Nordströmin mukaan Hygga Flow soveltuu avuksi mille tahansa terveydenhuollon osa-alueelle, jossa on mahdotonta etukäteen tietää yksilöllisen hoidon tai toimenpiteen kokonaiskesto. Radiologian kiinnostus Hygga Flow:hun on osoittanut, että terveydenhuollon haasteet ovat laajoja ja kansainvälisiä.
– Taustalla on huutava resurssipula koko maailmassa ja kestävyysvaje terveydenhuollon alalla. Meidän on pakko miettiä, miten asiat ratkaistaan ja miten toiminta järjestetään järkevällä ja kestävällä tavalla tulevaisuudessa. Tämän pilotin yhteydessä tehdään aiheesta myös tieteellistä tutkimusta. Meillä on tällä hetkellä paljon potentiaalia etenkin Benelux-maiden sairaaloissa.
Ruotsin Örebrossa Hygga Flow on aiemmin saanut läänin oman ympäristöpalkinnon. Hygga Flow paitsi vähensi merkittävästi suun terveydenhuollon jonoja, se vähensi myös turhaa liikkumista ja siten edisti ympäristövastuullisuutta.
Myös Panostaja näkee Hyggan uuden avauksen merkittävänä, paitsi yrityksen kasvun kannalta, myös yhteiskunnallisesti.
– Hygga Flow:lla on Suomessa ollut hyvä alku ja vauhti, vaikkakin jotkut kasvuun liittyvät muutokset voivat olla hitaita nykyisen maailmantilanteen takia. On tärkeää, että löytyy markkina, jossa on vetoa. Meille Panostajassa on tärkeää olla mukana rakentamassa ja edesauttamassa kestävää ja vaikuttavaa yhteiskuntaa. Totta kai mahdollistamme kasvun myös investoimalla ja resursseilla, kertoo Panostajan kehitysjohtaja Minna Telanne.
Nordströmin mukaan Panostaja on antanut Hyggalle matkan varrella paljon apua ja tukea kasvuun – ja tarve on ollut suurta.
– Jotkut asiat tapahtuvat hitaasti, mutta meillä on ollut kärsivällinen omistaja. Olemme esimerkiksi saaneet hallituksesta ja verkostoista näkökulmia ja sparrailua vaikeissa päätöksentekotilanteissa. Näen, että Hyggan kasvulla on valtava merkitys yhteiskunnallisesti ja yhdessä matkaamme eteenpäin kohti tavoitteita.
Lue lisää:
Hygga Flow | Reaaliaikainen toiminnanohjausjärjestelmä | Hygga Solutions