Asiantuntijablogi: Näin herätät sijoittajan kiinnostuksen ja kasvat markkinoiden ykköseksi 

Sijoitusyhtiö voi olla korvaamaton apu yrityksen kasvulle, kun tarvitaan sekä pääomaa että ammattitaitoista osaamista ja tukea. Lue vinkit, millaiset yritykset varmasti herättävät sijoittajan kiinnostuksen. 

Kun sijoitusyhtiö etsii uutta kumppania ja kasvatettavaa yritystä, on monien asioiden loksahdettava paikoilleen. Kasvukelpoisen yhtiön ei tarvitse olla lähellekään valmis paketti, mutta jos tietyt asiat ovat kunnossa, sijoittaja paitsi kiinnostuu, myös lähtee kasvunkumppaniksi yhteiselle matkalle – rakentamaan uusia suomalaisia menestystarinoita. Jos pohdit, olisiko sijoittajasta apua tai onko yrityksesi tarpeeksi kasvukelpoinen, nämä kysymykset voivat auttaa.

  1. Onko yrityksesi liikevaihtoa mahdollista moninkertaistaa?

Sijoitusyhtiöt etsivät yrittäjiä ja yrityksiä, joilla on valmiudet ja edellytykset kasvuun. Yleensä tämä tarkoittaa yksityisomisteisia yrityksiä, jotka ovat valmiita arvioimaan omistuspohjaa ja kumppanuutta avoimesti. Yrityksellä on hyvä olla kannattavuus kunnossa, ennustettava kassavirta ja tuote tai palvelu, jolle on markkinassa tilaa ja jota on mahdollisuus skaalata kansainvälisesti.

Sijoittajat hakevat isoja markkinoita ja isoja liikevaihdon mahdollisuuksia – mutta ei liian korkeaa markkinaosuutta, jotta kasvun mahdollisuuksia olisi jatkossakin. Myös liian kapeat tai rajalliset markkinat saattavat tarjota turhan maltillista kehitystä, eikä sijoittajilla ole tilanteeseen paljon annettavaa. Liikevaihdon potentiaalin on oltava niin suurta, että yrityksellä olisi mahdollisuus moninkertaistaa nykyinen liikevaihto ja samalla päästä omassa markkinataskussaan parhaiden yrityksen joukkoon. Tämä siis kaupallisesti, eli pelkkä teknologinen paremmuus tuotteelle ei riitä.

  1. Miten avoin yrityksesi on ja miten suhtaudut vastuullisuuteen?

Sijoittaja ei odota, että yritykset ovat jo valmiiksi täysin läpinäkyviä tai vastuullisuuden edelläkävijöitä. Avoimuus, eli se että asiat on dokumentoitu riittävän hyvin ja selkeästi, sekä rehellinen kuva siitä miltä metriikka näyttää, ovat hyviä lähtökohtia, jotka luovat luotettavuutta. Sijoittaja auttaa myös avoimuuden lisäämisessä ja liiketoiminnan vahvuuksien ja heikkouksien läpivalaisussa.

Vastuullisuuden osalta perusasioiden on hyvä olla kunnossa, mutta sijoittaja myös mielellään kehittää ja auttaa yritystä nostamaan vastuullisuutta seuraavalle tasolle. Tärkeintä on yrittäjän avoin suhtautuminen asioiden kehittämiseen.

  1. Millaista osaamista ja vastuuta yrityksessäsi on?

Kun yhteistyön perusasiat ovat kunnossa, kääntää sijoittaja katseensa yrityksen sisälle: osaamiseen ja kyvykkyyteen. Tällöin arvioidaan esimerkiksi sitä, millaisella hyvällä osaamisella kasvua tehty aiemmin ja miten tekeminen jakautuu yrityksen sisällä: onko esimerkiksi vastuuta onnistuttu jakamaan useammalle ihmiselle? Kun sijoittaja tulee mukaan, olisi kasvua hakevalla yrittäjällä oltava myös resursseja ja energiaa isoihin muutoksiin ja seuraavaan kasvun vaiheeseen.

On hyvä myös pohtia yrityksen johtoa ja tiimitystä ja sitä, millaista osaamista yrityksestä löytyy ja mihin tarvitaan apua. Kaiken ei tarvitse olla valmiina, koska sijoittaja tuo runsaasti osaamista ja verkostoja mukanaan. Tärkeintä on kyky huomata, mitä yritys tarvitsee. Jos esimerkiksi yrityksesi on kansainvälistymässä, mutta kokemusta kansainvälistymisestä ei ole – voisiko sitä saada sijoittajan verkostoilta?

  1. Onko yrityksessäsi muutosvalmiutta ja resilienssiä?

Sijoittajan tarkoituksena on auttaa yritystä ottamaan isoja kasvun askeleita, mikä tarkoittaa aina jonkinlaista muutosta. Yhteistyö tuo mukanaan uusia, yhdessä mietittyjä toimintatapoja, uusia ihmisiä ja valtavasti lisää osaamista. Mukaan tulee esimerkiksi hallitus, verkostokumppaneita ja muita asiantuntijoita. Tässä vaiheessa on kyettävä myös päästämään irti vanhoista tavoista ja luotettava muutosten tuomiin mahdollisuuksiin.

Yrityksen kasvu vaatii myös resilienssiä eli psyykkistä selviytymiskykyä ja joustavuutta. Itsereflektiotaidot, kyky katsoa myös tulevaisuuteen, luottamus ja yhteiset tavoitteet ovat olennaisia asioita yhteisen kasvun polulla – molemmin puolin.

Jokainen kasvutarina syntyy yhdessä ja yritysten mahdollisuudet kasvuun ovat moninaiset.

Kirjoittajat:

Minna Telanne, Panostajan kehitysjohtaja
Niko Skyttä, Panostajan sijoitusjohtaja